Híradó

Nem kapják meg az Orbán által ígért támogatást a sárlavina károsultjai, mert a „lakhatóságot befolyásoló körülmény nem merült fel”

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2024. március 23. 17:21

Nem kapja meg a félmilliárd forintos támogatást Recsk, pedig azt korábban Orbán Viktor kormányrendeletben ígérte meg. A Belügyminisztérium szerint azért, mert a szakértői vizsgálatok szerint a házak lakhatóságát nem befolyásolta a tavaly nyáron a települést kétszer is elöntő sárlavina, így nem adhatták ki a kifizetést támogató okiratot. A Bányafelügyelet korábbi vizsgálata szerint a balesetért egyértelműen a bányacég a felelős. 21 család otthona ment tönkre. Nekik most cserelakásokat ajánl fel a Református Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat.

Tavaly július 8-án nagy eső esett, ami kimosta a sarat a Recsk fölött kialakított, kormányközeli vállalkozó tulajdonában lévő bányából. Két héttel később újabb sárlavina zúdult a községre, ami az egyik utcában 10 házat öntött el, 21 család otthona ment tönkre. A Bányafelügyelet megállapította, hogy a balesetért egyértelműen a bányacég a felelős, amely egyelőre úgy segít, hogy megveszi az elöntött házakat, de nem mindenkiét.

A sárlavinák után a kormány azt közölte: félmilliárd forintot különít el a károk rendezésére. A helyeik a Híradónak korábban azt mondták, ebből még semmit nem láttak. Az utcákat és a házakat azóta megtisztították a sártól, de az 500 millió forintról azóta sincs információ. Annyi biztos, hogy a Belügyminisztérium nem adta ki a kifizetéshez szükséges támogató okiratot. A Híradóval szombaton azt közölték, azért, mert a szakértői vizsgálatok szerint a sárlavina „veszélyhelyzetet nem okozott” és a „lakhatóságot befolyásoló körülmény nem merült fel.”

A Szabad Európa korábban arról írt: az anyagi segítség helyett a kormány már lakáscserében gondolkodik. Ebben a Magyar Református Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat közös, nonprofit szervezete segít a károsultaknak. Recsk polgármestere azt mondta a Híradónak, két családdal várhatóan hamarosan megegyeznek.

A segítségszemélyre szabott, és én úgy gondolom, hogy ettől jobb lehetőségeket, melyet ők ajánlanak, amely teljesen kamatmentes és egyéb kezelési költségtől mentes, normálisabb ingatlanba tudnak költözni, ezt én úgy gondolom, hogy el kellene, vagy el kell fogadni

– mondta Nagy Sándor.

A lakók egy csoportja azonban tavaly pert indított, amelynek a lezárultáig nem akarnak költözni. Ez a polgármester szerint még évekig húzódhat.

#Híradó#Videó#recsk#sárlavina#lakáscsere#bánya#top hírek#Belföld

Címlapról ajánljuk