Híradó

Minden egyes magyarnak sokba kerül a Matolcsy-Nagy Márton csörte

Kéri BarnaKéri Barna

2024. március 2. 16:57

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint magyarok a saját zsebükön érezhetik Nagy Márton és Matolcsy György vitájának hatásait. A közgazdász szerint az elmúlt napok személyeskedő üzengetései is hozzájárultak ahhoz, hogy az euró árfolyama megközelítette a 400 forintot. Matolcsy György szerint a kormány a jegybank függetlenségét támadja, de Bod Péter Ákos úgy látja: van alapja annak, amiért szorosabban akarják ellenőrizni a jegybank gazdálkodását.

Már egy évvel ezelőtt is arról beszélt a miniszterelnök: baj lesz, ha nem tud együttműködni a kormány és a jegybank.

„Zajlik ez az összehangolása a monetáris és a fiskális politikának. És a végén ez be is fog következni, mert ha nem következik be és szétfelé futnak a lovak, akkor előbb-utóbb a kocsi az árokba köt ki.”

A Nemzeti Bank és a kormány vitája néhány napja ennek ellenére újra fellángolt, amikor Matolcsy György arról beszélt: egykori alelnöke, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterként a jegybanktörvény módosításával támadja az MNB függetlenségét. Ezt személyes okokkal magyarázta.

2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, ki kellett ebrudalnom nekem személy szerint, mert ahogy ezt a miniszterelnök úrnak elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett. Elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank érdekével ellenétes tevékenységet is mutatott

– jelentette ki Matolcsy György.

Nagy Márton erre úgy reagált: már más a főnöke, hála Istennek.

„Van néhány olyan szakmai ügy, gazdaságpolitikai kérdés, ami akkor is zavarná a párbeszédet, ha egymást nagyon szeretnék” – mondta a miniszter.

Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök szerint természetes a szakmai ellentét, mert az MNB elnöke az infláció féken tartásáért, a gazdasági miniszter viszont az inflációt hajtó növekedésért felelős. De a személyes ellentétek nehezítik a helyzetet, és ez a magyarok zsebére megy.

„A következmény az, hogy az ilyen zajok nem erősítik a forintba vetett bizalmat. És ezt láttuk is. A kamatcsökkentés eleve gyengített a forint árfolyamán egy kicsikét, de a rákövetkező nyilatkozatok és zajok tovább gyengítették, most elég közel vagyunk ahhoz, hogy 400 forintot kelljen adni egy euróért. Ez azonnal megjelenik az importárakon keresztül a mindennapi életben is” – magyarázta Bod  Péter Ákos.

A volt jegybankelnök ugyanakor azt mondja: 

van alapja annak, miért akarja szorosabban ellenőrizni a kormány a jegybank gazdálkodását.

„Ennek van technikai oka is, egy kicsit erősebb kontroll a nemzeti bank gazdálkodása fölött, és ez nagyon jogos, mert a nemzeti bank rengeteg pénzt vitt ki alapítványokba.”

„A jegybank függetlensége szent és sérthetetlen” – így reagált az ügyre a miniszterelnök.

Hétfőn a kereskedelmi kamara évadnyitó rendezvényén ismerteti idei gazdasági elképzeléseit a miniszterelnök. A rendezvényen Nagy Márton nemzetgazdasági és Varga Mihály pénzügyminiszter mellett most nem lesz ott Matolcsy György jegybankelnök.

Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Nagy Márton (akkor még MNB alelnök) beszélget az Országházban 2018. október 18-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Híradó#Videó#top hírek#jegybank#Nagy Márton#matolcsy györgy#rtl#euró#árfolyam#Gazdaság#bod péter ákos#ma

Címlapról ajánljuk