Híradó

Fideszes képviselő az eutanáziavitában: Volt, amikor én is vágytam a halálra, de hiba lett volna eldobni magamtól az életet

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2024. február 27. 18:59

Késő estére, éjszakára időzítették hétfőn a parlamentben az eutanáziáról szóló vitát. A kormány továbbra is elutasítja a kegyes halált. A covid miatt kómába esett fideszes Bányai Gábor elismerte, hogy sokszor ő is vágyott a halálra, de hálás az életéért. Dunavölgyi Erzsébet ALS-beteg erre úgy reagált: nekik nincs reményük hasonló csodára. Répássy Róbert azt kívánta, hogy bárcsak más témákban is ilyen tárgyilagos és higgadt vitára lenne képes az Országgyűlés.

Közösségi gyűjtéssel tudott megvásárolni használtan egy lépcsőjáró gépet Dunavölgyi Erzsébet. A volt óvónő ezen a lépcsőn tud eljutni a lakásához, ami kerekesszékkel korábban lehetetlen volt. Ugyanabban a betegségben, ALS-ben szenved, mint Karsai Dániel alkotmányjogász, és hónapok óta közösen küzdenek az eutanázia lehetőségéért. 50 ellenzéki képviselő együtt kezdeményezett erről parlamenti vitanapot, a vitát azonban hétfő késő estére időzítették. Ez a kormány képviselőinek felszólalásával kezdődött.

A Fidesz részéről felszólalt Bányai Gábor, aki covidfertőzése miatt hosszú időre kómába esett, és lélegeztetőgépre került. Saját elmondása szerint a halál torkából hozták vissza. Azt mondta, volt, amikor ő maga is vágyott a halálra, de hiba lett volna eldobnia magától az életét.

A csodának ne dobjuk el az esélyét azáltal, hogy hozunk egy olyan törvényt majd valamikor a közeljövőben – ki tudja mit fog hozni az Európai Bíróság számunkra –, amivel azt érjük el, hogy még az esélyét is elvesszük annak, hogy visszahozhassunk halálra készülő embereket az életbe 

– fogalmazott a képviselő. A vitát Dunavölgyi Erzsébet az ülésterem karzatán nézte végig. Megérintette Bányai Gábor személyes története, de megjegyezte, hogy a képviselő akármennyire rossz állapotba is került, végig volt remény a teljes felépülésére.

A mi esetünkben, és itt most kifejezetten az ALS-ről beszélnék, itt, ha holnap fölfedeznék ennek a gyógymódját, a mi egészségi állapotunk azzal nem jön vissza 

– érvelt az asszony.

A többórás, éjfélig tartó vitában az ellenzéki és kormánypárti képviselők végig egymás sértegetése nélkül, higgadtan érveltek. Ez még az igazságügyi államtitkárt is meglepte. „Én azt kívánom, hogy bárcsak más témákban is ilyen tárgyilagos és higgadt vitára lenne képes ez az Országgyűlés” – mondta Répássy Róbert.

Dunavölgyi Erzsébet a Híradónak erre úgy reagált: ezért is volt különösen fájó, hogy a vitát az éjszaka közepére időzítették.

 

 

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#vita#als#eutanázia#Bányai Gábor#karsai dániel

Címlapról ajánljuk