Híradó

Volt bicskei dolgozók: A gyerekvédelmi rendszer nem alkalmas arra, hogy megvédje a gyerekeket

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. február 12. 17:43

A bicskei gyerekotthon korábbi dolgozója szerint K. Endre kegyelmi ügyét nem lenne szabad lezárni Novák Katalin lemondásával. Az intézmény korábbi igazgatóhelyettesét el kellene tiltani attól, hogy gyerekekkel foglalkozhasson – mondta volt kollégáival együtt. Az Országos Közös Akarat nevű civil szervezet pedig azt követeli a kormánytól, hogy vizsgálják felül a rendszer működését és finanszírozását. A Belügyminisztérium szerint a gyermekvédelmi rendszer megerősítésére számos intézkedés történt.

Schmidt Erika élménypedagógusként dolgozott korábban a bicskei gyerekotthonban. Kapcsolatban volt a bántalmazott gyerekekkel, és azon dolgozott, hogy ne maradhasson titokban az őket ért zaklatás. Úgy gondolja, hogy a kegyelmet kapott igazgatóhelyettes ügyét nem lenne szabad lezárni azzal, hogy a köztársasági elnök lemondott.

Ez az ember ugyanolyan bűnös. Ez nem kevesebb, mint amit az igazgató tett. Az, hogy képes volt ez az ember falazni… képzeljük el, hogy mi van akkor, ha valaki bűnsegéd egy gyilkosságban. Ez mennyiben más? 

– tette fel a kérdést Schmidt Erika.

Úgy gondolja, hogy ha a kegyelmet nem is lehet visszavonni, legalább a priusza maradjon meg a pedofil igazgatót fedezni próbáló K. Endrének.

Én féltem a gyerekeket. Féltem az intézményeket, ahova ő esetleg elmehetne dolgozni. Nem tudom, hogy sor kerülne-e erre, hogy neki van-e még ehhez képe. De ha van, akkor tudni fogunk róla vajon? 

– tette hozzá a pedagógus.

A gyerekotthon másik korábbi dolgozója szerint –  aki feljelentést is tett a szexuális bántalmazás miatt – a gyermekotthonban élők egyre nehezebb helyzetben vannak.

Ma Magyarországon a gyerekvédelemben dolgozók nagyon-nagyon keveset keresnek. Nagyon kicsi a presztízse ennek a szakmának, és éppen ezért nagyon kevés elvárás van feléjük. Azokat a gyerekeket, akiket a magyar állam nevel fel és vállal felelősséget értük, magukra hagyják 

– szögezte le Bárnai Árpád. Mindkét volt dolgozó rendszerszintű változást sürget,

Hogy mit szeretne elérni az Országos Közös Akarat nevű civil szervezet, és mit reagált minderre a kormány, kiderül a videóból.

#Híradó#Videó#gyermekvédelem#rtl#bicskei gyermekotthon#k. endre#kegyelem#priusz#kegyelmi botrány#ma

Címlapról ajánljuk