Híradó

Van rá precedens, hogy Novák Katalin megindokolta kegyelmi döntését

Magyar ÉvaMagyar Éva

2024. február 7. 18:14

Előfordult már, hogy Novák Katalin megindokolta a kegyelmi döntését, megtehetné most is, hogy a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének ügyében tájékoztatja a közvéleményt – mondta Kádár András jogász, a Helsinki Bizottság társelnöke az RTL Híradónak. Közben tovább dagad a botrány: a köztársasági elnök ellen újabb tüntetést jelentettek be péntekre, az ellenzéki pártok pedig törvénymódosításokat követelnek.

Kedden először beszélt a nyilvánosság előtt Novák Katalin a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének kegyelmi ügyéről. Arra nem válaszolt, miért adott kegyelmet. 

Úgy fogalmazott: „Van egy jogszabályi rendelkezés, amelynek tekintetében az elnöki kegyelmi döntések indokolása az nem nyilvános. Ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek a kérdések adott esetben megválaszolatlanok maradnak.”


„Az áldozatok megérdemlik a válaszokat és az igazságot” – írta szerdán Novák Katalin Facebook-oldalán a pedofil igazgató egyik áldozata. 

A civil jogvédő szervezet, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint a köztársasági elnök megindokolhatja a döntését, ahogy azt korábban, más esetben meg is tette.

2022 decemberében a Budaházy-ügy vádlottjainak adott úgynevezett eljárási kegyelmet. És akkor egy viszonylag részletes sajtóközleményben magyarázta meg, miért döntött így. Az érvelésének az volt a lényege, hogy már nagyon elhúzódott az eljárás, és az eljárás további elhúzódása aránytalan sérelmet jelentene azoknak a vádlottaknak, akiket felmentettek első körben vagy enyhe büntetést kaptak

– fogalmazott Kádár András.

Még korábban pedig Mádl Ferenc is megindokolta, hogy miért adott kegyelmet a nevelőapját meggyilkoló Simek Kittinek. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is megszólalt a kegyelembotrányról. A hvg.hu tudósítójával azt közölte: tiszteletben tartják a köztársasági elnök döntését.

A pedofil főnökét fedező, egykori igazgatóhelyettes szabadon bocsátása miatt egyre nagyobb a felháborodás: a köztársasági elnök ellen újabb tüntetést jelentettek be péntekre, az ellenzéki pártok pedig törvénymódosításokat követelnek.

#Híradó#Videó#Belföld#pedofília#elnöki kegyelem#novák katalin#bicskei gyermekotthon#indoklás#helsinki bizottság#kádár andrás#top hírek

Címlapról ajánljuk