Híradó

Pedofilügy: Novák Katalin nem magyarázta meg a döntését

Magyar ÉvaMagyar Éva

2024. február 6. 18:12

Undorodik a pedofíliától – ezt mondta ma Novák Katalin köztársasági elnök egy, a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatón. Azt még mindig nem árulta el, hogy a viszolygása ellenére miért adott kegyelmet egy olyan embernek, aki éveken át fedezte a pedofil főnökét, egy gyermekkorú áldozatot pedig vesztegetéssel és kényszerítéssel próbált rávenni, hogy hamis vallomást tegyen. Novák Katalin döntése körül egyre nagyobb a botrány, civil szervezetek és ellenzéki pártok követelik a lemondását. Az ügy hétfőn este az Európai Parlamentben is téma volt.

Novák Katalin kedden Örményország elnökét fogadta. Délben már a Sándor-palotában tartottak nemzetközi sajtótájékoztatót. Egy ideig a két ország kulturális együttműködése volt a téma, majd Novák Katalin először szólalt meg nyilvánosan a napok óta dagadó, kegyelmi botránnyal kapcsolatban.

Undorodom a pedofiliától és az egyik leggusztustlanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom

Arra viszont nem tért ki, hogy akkor miért kaphatott tőle kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, aki éveken keresztül próbálta leplezni, hogy felettese szexuálisan bántalmazza a gondjaira bízott gyerekeket. Kényszerítés és vesztegetés miatt ítélték el jogerősen. 3 év 4 hónap börtönt kapott, mert egy fiút rá akart venni arra, hogy vonja vissza a terhelő vallomását. Novák Katalintól még tavaly, a pápalátogatásra hivatkozva kapott kegyelmet – erről a 444.hu írt néhány napja.

Együttérzek a pedofília minden áldozatával

– mondta a köztársasági elnök és hozzátette, hogy nemcsak kormányoldalról, de az ellenzékiről is nyitott minden hatékony módszerre, amivel fel lehet lépni a pedofiliával és a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben.

A kegyelmi döntések indoklása nem nyilvános, erre hivatkozva Novák Katalin ma sem árulta el, hogy milyen szempontokat mérlegelt, amikor szabadon bocsátotta és a büntetlen előélet alól is mentesítette a volt igazgatóhelyettest.

Több ellenzéki párt és civil szervezet Novák Katalin lemondását követeli, péntekre tüntetést szerveznek a Sándor-palota elé. A DK aláírásgyűjtésbe kezdett a köztársasági elnök ellen. Ma az RTL Reggeli című műsorában több szakember is beszélt az ügyről. A gyermekpszichológus szerint a kegyelmi döntés nagyon rosszul érintheti az egykori áldozatokat.

 

A keddi sajtótájékoztatón a magyar sajtó csak két kérdésre kapott lehetőséget. Az RTL nem kérdezhetett, ahogy a Telex sem. A hírportál munkatársa ezt nem hagyta annyiban, és Novák Katalin után kiabálta a kérdését. Hogy mit kérdezett és arra hogyan reagált a köztársasági elnök, kiderül a videóból.

#Híradó#Videó#novák katalin#Belföld#köztársasági elnök#pedofília#pedofil#bicskei gyermekotthon#bicske

Címlapról ajánljuk