Híradó

„Extrém ritka” – megszólalt a szülész-nőgyógyász arról, hogy két kismama is meghalt szülés után a nyíregyházi kórházban

Heer OrsolyaHeer OrsolyaHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2024. január 13. 17:25

Nagyon furcsa, hogy egymás után két Nyíregyházán szülő kismama is meghalt – mondta a Híradónak nyilatkozó szülész-nőgyógyász szakorvos. Lakatos Kornél szerint extrém ritkán fordulnak elő hasonló esetek. Általában vérzés vagy trombózis okozza szülés után a kismamák halálát. A novemberben elhunyt két kismamával kapcsolatban a kórház azt közölte: nincs összefüggés a két eset között.

A 28 éves Renáta tavaly császármetszéssel hozta világra ikerlányait a nyíregyházi kórházban. A szülés után rosszul lett, intenzív osztályra került, de már nem tudták megmenti az életét. 

Az újfehértói család tragédiája után egy nappal egy másik kismama is elhunyt a kórházban. A 33 éves, háromgyermekes Nikolettának véralvadási problémája volt, ami a 9. hónapban derült ki. Kapott gyógyszereket, de így is a tervezettnél korábban, császármetszéssel született meg kisfia.


A nyíregyházi kórház szerint nincs összefüggés a két eset között. Azt állítják, mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani.

Nagyon furcsa, hogy ez a két eset egymásután történt. Visszaemlékezve, az elmúlt 10 évből talán 3-4-szer láttam ilyet

– jelentette ki a Híradónak Lakatos Kornél szülész-nőgyógyász.

Ismertette: Magyarországon a leggyakoribb oka annak, hogy egy kismama életét veszti a szüléskor és a szülés utáni időszakban, a vérzés, még így is extrém ritka. 

Az RTL Híradónak általánosságban nyilatkozó szülész-nőgyógyász azt mondta, véralvadási zavar nélkül is előfordulhat szülés utáni vérzés. Erre azok a kismamák hajlamosabbak, akik nem először szülnek, vagy akiknek a szokásosnál több a magzatvizük. 

A szakorvos hozzátette: van, hogy trombózis okozza egy kismama halálát. „Nincsen hivatalos utasítás, hogy ilyenkor gyermekágyban kell-e adni olyan gyógyszert, ami a trombózist megelőzi. Több magyarországi kórházban császármetszés után adunk vérhígítót, olyan gyógyszert, ami a trombózist meggátolja” – magyarázta Lakatos Kornél.

Kerestük a Belügyminisztériumot és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, hogy megtudjuk, tavaly összesen hány kismama hunyt el szülés után és mi okozta halálukat, de adásunkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Az ügy további részletei a cikkünk elején található videóban. 

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#szülés#kórház#nyíregyháza#kismama#elhunyt#szülész-nőgyógyász#top hírek

Címlapról ajánljuk