Híradó

A következő fél évre már nem volt időpont a gyerekszemészetre, de segített a piros füzet

Major EszterMajor Eszter

2024. január 8. 16:59

Júliusig nem kapott volna időpontot a gyermekszemészetre – ez derül ki egy nézőnk által elküldött levelezésből. 9 hónapos kisfiát kancsalsága miatt szerette volna orvoshoz vinni. Végül az esetét akutnak nyilvánították, és azt írták: soron kívül fogadják. A Híradónak nyilatkozó orvos szerint a szakorvoshiány miatt ez gyakori probléma. A Semmelweis Egyetem azt közölte: mivel több esetben országos hatáskörük van, ezért előfordul, hogy hosszabb a várólista, de a sürgős eseteket előre veszik.

Ez egy nézőnk kancsalság miatt kért szemészeti vizsgáltra időpontot 9 hónapos kisfiának. A Semmelweis Egyetemmel folytatott levelezését elküldte Híradónknak. A gyermekszemészeti rendelésre e-mailben lehet időpontot kérni, ő is így tett.

Az édesanyának azt írták: „nem tudnak időpontot adni”, mert azok 2024 júliusánál tartanak.

Ezért más megoldást javasoltak. Mivel a „panasz viszonylag akut” ezért azt a választ kapta néhány napja, hogy beírták az „úgynevezett PIROS FÜZETBE”. Azt kérték az édesanyától, hogy mikor megérkeznek a klinikára, ezt mondják meg egy fehér köpenyes orvosnak vagy asszisztensnek és akkor még „aznap meglehet a vizsgálat”.

Úgy tudjuk, ebbe az úgynevezett PIROS FÜZETBE írják fel a sürgős eseteket. Megkérdeztük a Semmelweis Egyetemtől, hogy hogyan lehet ebbe bekerülni, de erre nem válaszoltak.

A Híradónak nyilatkozó gyermekorvos azt mondja: nála is sok szülő panaszkodik ugyanerre. A probléma szerinte az, hogy kevés a szakorvos.

„Például Csepelen mi is így jártunk. Itt hosszú éveken keresztül volt gyerekszemészet a kerület lakosainak, aztán csak egy orvos maradt, végül ő is abbahagyta és elment. Ismerem ezt a rendszert, mert mi is majdnem egy évig a szemklinikához tartoztunk, és tudom, hogy oda bejutni teljes reménytelenség volt” – mondta a Híradónak Póta György gyermekorvos.

A Házi Gyermekorvosok egyesületénél azt mondják:

jelentős különbségek vannak az országban a gyermekszakrendelések várólistái között.

„A gyermekortopédusokkal folyamatos egyeztetésben vagyunk annak kapcsán, hogy az újszülöttkori csípőszűrést hogyan lehetne úgy megoldani, hogy legyen rá kapacitás, hiszen nincs gyermekortopédusból akkora létszám, hogy mindenkit el tudjon látni. Nálunk Csongrád megyében a gyermekkardiológusok nagyon túlterheltek, hiszen kevés a gyermekkardiológus. Ugyanakkor Budapesten a gyermekkardiológia könnyebben elérhető" – magyarázta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ugyanakkor azt kiemelte, hogy a sürgős ellátások esetében várakozás nem fordulhat elő. Ezt a Semmelweis Egyetem is megerősítette a Híradónak.

Azt írták: mindenkit ellátnak, de mivel bizonyos betegségek esetén országos hatáskörrel rendelkeznek, előfordulhat, hogy „egyes vizsgálatokra hosszabb előjegyzési idővel kell számolni. Azt is közölték, hogy a „súlyosabb eseteket” előre veszik.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#gyerek#várólista#szemészet#kórház

Címlapról ajánljuk