Híradó

„Ágyakat kell szabadon hagyni, részlegeket kell bezárni” – komoly nehézséget okoz a kórházakban, hogy január 1-től nem alkalmaznak bérnővéreket

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. január 4. 17:58

Több kórházban is fennakadásokat okozott a Híradó információi szerint, hogy január elsejétől megszüntették a munkaerő-közvetítő cégek által küldött bérnővérek alkalmazását az állami egészségügyben. Egy munkaerő-közvetítő vezetője szerint ahelyett, hogy a nővérek aláírnák a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, inkább szociális intézményekben dolgoznak tovább.

Több budapesti kórházban komoly nehézséget okoz, hogy január 1-től megszüntették az úgynevezett bérnővérek alkalmazását – értesült az RTL Híradó. Bérnővérek azok az egészségügyi dolgozók, akik szabadidejük terhére más kórházakban is munkát vállalnak. De sokan vannak olyanok is, akiknek nincs főállásuk egyetlen egészségügyi intézményben sem. Ők vállalkozóként ott dolgoznak, ahol éppen szükség van rájuk.

Egy érintett a Híradónak úgy fogalmazott: 

Rákényszerítettek, hogy szolgálati jogviszonyba menjek, márpedig én nem fogok. Én is el fogok menni trafikba vagy akárhova is.

A szolgálati jogviszonnyal az a legnagyobb problémája, hogy átvezényelhetnék más intézménybe, ráadásul eddigi pénzéhez képest akár 30-50 százalékkal kevesebbet keresne. 

Egy bérnővérek közvetítésével is foglalkozó cég vezetője arról beszélt a Híradónak, hogy minden velük kapcsolatban álló szakdolgozóval egyenként beszéltek, és nagyon sokan jelezték, hogy nem szeretnének szolgálati jogviszonyba átmenni. Inkább maradnak a cég ügyfelei, és átmennek a szociális intézményekbe dolgozni – mondta a cég vezetője.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint egyes osztályok működése nagyban függ ezektől a bérnővérektől. A szakember szerint gyakran előfordul, hogy egyes osztályok szakdolgozóinak akár egyharmada is ilyen jogviszonyban dolgozott. Ezeken a helyeken most nehéz időszak elé nézhetnek.

Csökkenteni kell a kapacitásukat. Ágyakat kell szabadon hagyni, részlegeket kell bezárni. Mert nem jut oda megfelelő egészségügyi szakdolgozó. Nem lehet műszakokat kiállítani

– tette hozzá.

Ott dolgozóktól úgy tudjuk, hogy a budapesti Szent János Kórházban, a Dél-Pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, melyek már most kisebb kapacitással tudnak működni, mert a bérnővérek nélkül nincs elegendő szakdolgozójuk.

A Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója arról beszélt a Híradónak, hogy kifejezetten örül, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek már nem dolgozhatnak az állami egészségügyben. Andréka Péter azt mondta:

Nagyon sok problémát vetett fel a jelenlétük. És ezek mellett a problémák mellett eltörpül az a gond, hogy hát persze nekünk meg kell oldani az ebből eredő szakdolgozóhiányt.

 

#Híradó#Videó#egészség#egészségügy#top hírek#bérápolók#nővérek#munkaerőhiány#ma

Címlapról ajánljuk