Híradó

„Nekem minden ajándék” – így él most Soma, akit két éve magasfeszültségű áram rázott meg egy vonat tetején

Barsi FanniBarsi Fanni

2024. január 1. 17:40

Soma már kenuzik és fut, folyamatosan küzd a fejlődésért. A 16 éves fiút és barátját két éve megrázta a magasfeszültségű áram a sárospataki vasútállomáson. Barátja nem élte túl, Soma két hónapig altatásban volt, testének 50 százaléka megégett, az izmai és idegei is megsérültek, még több komoly műtét vár rá. Minderről az RTL Híradónak beszélt édesapjával.

Heti öt gyógytornája van, és a tanulás mellett néha kenuzik is Soma. A 16 éves fiú lábairól rengeteg izom és ideg hiányzik. Az egyensúlyát könnyen elveszíti járás közben, emiatt még bottal kell járnia, ha kimozdul otthonról.

Soma 2022 áprilásban a sárospataki pályaudvaron volt osztálytársaival, amikor egyik barátja felmászott egy vagon tetejére, hogy szelfit készítsen, és megrázta a nagyfeszültségű vezeték. Soma felkapaszkodott, hogy segítsen rajta, de őt is áramütés érte és lezuhant a vonat tetejéről. Barátja nem élte túl, Soma pedig két hónappal később a kórházban ébredt fel. 

Bőrének több mint 50 százaléka megégett. Lába, koponyája, izmai és idegei is megsérültek. Sokáig remény sem volt arra, hogy futni is képes lesz, mégis sikerült. Másfél év rehabilitáció után kocogni ment.

Ez egy csoda, mert az orvosi leletek alapjánnem lennék képes erre. Rendkívül jó érzés volt.

– mondja Soma, aki sokszor gondol a balesetre, és arra, milyen szerencsés, hogy túlélte.

Nekem minden ajándék, ami történik velem. Hogy néha akár lerakom a botot és otthon anélkül járok, hogy tudok ülni a barátaimmal az iskolapadban, hogy felkelek reggel.

A baleset óta magántanuló. Szeptemberben szeretne kollégista lenni, de addig még több műtétre van szüksége. A hegeit megoperálják, a fejbőrét is, és még nagy kérdés, hogy a lábán hogyan tudnak segíteni az orvosok – erről édesapja beszélt. Csáky László elmondta, hogy hiába edz sokat a fia, az izomtömegét nagyon nehéz pótolni. És Somának nagyon sok idege is sérült, vagy hiányzik.

„Ekkora égésnél a hegek miatt az idegbeültetés nagyon kockázatos, vagy kivitelezhetetlen. A legnagyobb szakemberekkel egyeztetünk, hogy mi az a műtéti sorozat, amivel ezt a lábat helyre lehetne hozni” – mondta az édesapa, aki két könyvet is írt fia balesetéről és az azt követő év küzdelmeikről. A könyveket ingyen adja azoknak, akiket érdekel a történetük.

#Híradó#Belföld#soma#vonat#magasfeszültség#felépülés#vasútállomás#sárospatak#baleset#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk