Híradó

Tompos Márton az egy év után megkapott elutasításról: Semmi értelme az Integritás Hatóságnak ebben a formában

Kéri BarnaKéri Barna

2023. december 1. 16:56

Éppen azt a feladatot nem látja el az Integritás Hatóság, amelyre létrehozták – ezt állítja a Momentum képviselője. Tompos Márton egy év után kapott elutasító választ több korrupciógyanús üggyel kapcsolatos bejelentésére. A hatóság azt közölte: azért nem indítottak vizsgálatot, mert a kérdéses ügyekben már lezajlottak az eljárások. Csakhogy a hatóság felállítását a hasonló esetek kivizsgálása érdekében kezdeményezte a kormány. Most azt írták: a hatóság nem kormányzati szerv.

Személyesen kereste fel az újonnan alakul Integritás Hatóságot Tompos Márton egy éve. A Momentum képviselője olyan, szerinte korrupciógyanús eseteket akart bejelenteni, amelyeket már más hatóságok vizsgáltak, de nem találtak bűncselekményre utaló körülményt. A hatóságot éppen erre a célra hozta létre a kormány az uniós pénzekért tett egyik vállalásaként.

Olyan esetekben beavatkozhat, ahol véleménye szerint az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket

– ismertette Navrcsics Tibor a hatóság létrehozásakor.

Miután személyesen nem jutott be, Tompos Márton írásban tett bejelentést öt, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos ügyben. Az Elios-lámpák, a kórházi műszerbeszerzések, egy 420 milliárdos közműépítés, az Öveges Program, valamint a Híd a munka világába program ügyében tett bejelentést.

A válasz egy év és 10 nap múlva érkezett meg a hatóságtól.

„Azt közölték: nem indítanak eljárásokat az ügyekben, mert azokat már más hatóságok lefolytatták, és új körülmény nem merült fel” – mondta Tompos Márton

Semmi értelme az egésznek ebben a formában

– tette hozzá.

A képviselő szerint éppen azt a munkát nem végzi el a hatóság, amelyre létrehozták.

„Azért jöttek létre, hogy ha a többi hatósághoz már fordult valaki, akkor hozzájuk lehessen, másrészt nyilván az ő eljárásuk révén lehetett volna új bizonyítékokat szerezni” – emlékeztet Tompos Márton.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International jogi igazgatója azt mondja: ők is több alkalommal fordultak már a hivatalhoz, egyelőre hiába.

Sajnos még nem jutottunk el odáig, hogy bármelyik általunk kezdeményezett eljárásban érdemi döntésre jutott volna az integritás hatóság, de azt már eleve tudjuk, hogy a hatáskörei úgy lettek megszabva, hogy tulajdonképpen semmit ne tudjon önállóan megtenni

– mondta a Híradónak Ligeti Miklós.

Kérdésünkre, hogy a kormány kezdeményezésére létrejött hatóság megfelelően végzi-e a munkáját, a kabinet ma azt közölte: az integritás hatóság „nem kormányzati szerv”.

November közepén számoltunk be arról: az Integritás Hatóság Deutsch Tamás fideszes képviselő testvérének ügyében kérte a nyomozás újbóli megindítását, mert azt nem tartotta elég alaposnak. A gyanú szerint Deutsch Péter az atlétikai vb-t szervező cég vezérigazgatójaként kötött a előnytelen szerződéseket – de a nyomozóhatóság szerint nem történt bűncselekmény.

A Híradó beszámolója a Deutsch-ügyről:

 

#Híradó#Videó#top hírek#politika#Belföld#kormány#ellenzék#korrupció#integritás hatóság

Címlapról ajánljuk