A tankerületi központ magyarázza a brutális tanárhiánytAz informatika és matematika tagozatos diákok néha csak délre járnak be az iskolába, mert nincs aki megtartsa az óráikat.
Híradó

„Nincs tagozat, az csak méz a madzagon” – a tankerületi központ vezetője magyarázza a brutális tanárhiányt

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. november 15. 18:03

Egy budapesti iskolában akkora a tanárhiány, hogy az informatika és matematika tagozatos diákok néha csak délre járnak be az iskolába, mert nincs aki megtartsa az óráikat. Erről több érintett szülő beszélt a Híradónak. A fenntartó Közép-Pesti Tankerületi Központ vezetője egy keddi fórumon azt mondta a szülőknek, hogy a gimnáziumi tagozat fogalma csak az iskola marketingfogása, és a matematikatanár-hiányt is megoldották – azzal, hogy megszüntették az iskolában a csoportbontásokat.

Az előző tanév óta komoly tanárhiánnyal küzd a budapesti Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola – számolt be a Híradónak több szülő is.

„Az óráknak nem szakszerű a helyettesítése. A gyerekek sokszor délre mennek vagy délben már otthon vannak. És amiatt nagyon el vagyunk keseredve, hogy az osztály fele informatika szakos, ami most digitális kultúra, de az elmúlt 8 hónapban nem volt informatikatanár” – mondta egyikük.

Egy másik szülő arra panaszkodott, hogy a státusztörvény miatt távozó matematikatanárokat nem helyettesítik megfelelően.

„Két matektanár is felállt. Az őszi szünet után visszamentünk, és a matematikatanárok, akik aláírták a felmondó nyilatkozatot, sajnos már nem tudnak dolgozni. A matematikaóránk nekünk nincs megoldva”.

A szülők szerint az informatikát jobb híján sokszor az iskola rendszergazdája tartja. Ha tartja, de többnyire inkább szabadfoglalkozás van óra helyett. De magyar-, rajz- és angol szakos tanárból is hiány van.

Az intézményt fenntartó Közép-Pesti Tankerületi Központ vezetője kedden szülői fórumot tartott az iskolában. A részvevők szerették volna megtudni, hogy a matek és infomatika tagozatos gimnazista gyerekeik mikor és hogyan tudják majd pótolni a lemaradásukat. Az egyik szülő rögzítette a tankerületi igazgató, Házlinger György válaszait, és eljutatta az RTL Híradóhoz.

Ez egy gimnázium. Az emelt informatika azt jelenti, hogy a szabadon válaszható órakeretben, ami 1-2 óra évfolyamonként, megnyomják egy picike informatikával. Nincs tagozat, meg nincs… tehát ez egy…  most már… az önök gyerekei ide járnak… ez egy méz a madzagon. Ez egy marketingfogás. Nincs ilyen, hogy emelt. Tehát gimnáziumban ez egy értelmezhetetlen valami

– magyarázta a helyzetet a tankerület vezetője.

Házlinger György arról is beszélt, hogy a matematikatanárok hiányát úgy oldják meg, hogy – ahogy fogalmazott – nem nagyon lesznek az iskolában csoportbontások.

„Nem is az az irány sajnos, hogy nagy csoportbontások legyenek. Most ettől függetlenül az itteni humánerőforrás alakulása miatt két matektanár éppen elment. Nem az az irány, hogy csoportbontások legyenek” – közölte.

Pedig a szülők szerint lenne megoldás, hogy csoportokra bontsák a diákokat matematika órán. Az egyik tanár ugyanis, aki a státusztörvény miatt felmondott, óraadóadóként visszadolgozna. Ha engednék. Erről azonban legkorábban decemberben kezdenének vele tárgyalni.

„Össze fogják vonni a csoportokat. Utána, ha úgy ítélik meg, hogy szükség van, önök kezdeményezik az iskola igazgatójánál, hogy ezt a matektanárt foglalkoztassa vissza. Akkor eldönti, hogy ezt akarja-e. Ha igen, akkor ide jön egy felterjesztés, az úgyis több lépcsős.”

A szülők arról beszéltek a Híradónak, hogy megdöbbentek a tankerület vezetőjének válaszain.

„Nagyon afelé megyünk, hogy a gyerekeknek magántanárt keressünk délutánra drága pénzen ahelyett, hogy délelőtt kapnánk meg az iskolában azt az oktatást, amit az állam a köznevelési törvényben biztosít. Hogy ingyenes az állami oktatás.”

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Közép-Pesti Tankerületi Központot és a Klebelsberg Központot is. Választ azonban nem kaptunk.

#Híradó#Videó#oktatás#iskola#tanárhiány#tankerület#pedagógus#top hírek

Címlapról ajánljuk