Híradó

Érthetetlen és övön aluli döntés – Érd a végsőkig harcolni fog a pénzért

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. november 3. 17:50

Részben leállítja, részben felülvizsgálja a kormány a Modern Városok Programot. A megyei jogú városok fejlesztésére 2015-ben csaknem 4 ezer milliárd forintot szántak, aminek alig több mint a fele valósult meg. Érd ellenzéki polgármestere Híradónknak azt mondta, hogy váratlanul érte őket a döntés és minden fillérért megharcolnak a kormánnyal. Az Építési és Közlekedési Minisztérium azt ígéri, hogy torzók nem maradnak, az elkezdett projekteket befejezik.

Csak kidőlt fákat és néhány vadkacsát lehetett ma látni a Duna-parton Győr közelében, pedig itt már egy hídnak kellene lennie, ami a szlovákiai Dunaszerdahely elérését könnyítené meg. A fejlesztést még 2015-ben a Modern Városok Program keretében ígérte meg a miniszterelnök, ahogy a győri színház felújítását is.

Debrecenben a repülőtér fejlesztését ígérte meg ugyanebben az évben. Abban a formában, ahogy akkor bejelentették már biztosan nem lesz belőle semmi, egy csütörtökön hozott kormányrendeletben ugyanis ezeknek, országszerte összesen 52 projektnek a megszüntetéséről döntöttek.

Orbán Viktor két éven át járta a megyei jogú városokat és mindenhol több tíz milliárdos fejlesztéseket ígért.

Szekszárdon arról is beszélt még hét évvel ezelőtt, hogy a pénz rendelkezésre áll.

„Ezeket a forrásokat én nem hozomra vállaltam. Tehát ez a pénz részben rendelkezésre áll, részben pedig úgy látom az ország elmúlt két-három éves gazdasági teljesítményéből, meg a szemünk előtt kirajzolódó európai gazdasági jövőből, hogy olyan költségvetéseink lesznek, amelyek ezt a pénzt elő tudják állítani.”

A legtöbb projektet Érdtől vehetik el, összesen hetet. A város ellenzéki polgármesterét felháborította a döntés.

„Mi nagyon jól álltunk, több mint 90 százalékát megcsináltuk a projekteknek. Ez a szűk 10 százalék volt hátra, ezért ért minket teljesen váratlanul ez a döntés, amit érthetetlennek és övön alulinak tartunk” – mondta a Híradónak Csőzik László.

Érden egyebek mellett út- és csatornahálózati fejlesztések szerepelnek a megszüntetendő beruházások listáján, azonban a rendelet szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter még felülvizsgálhatja az egyes projekteket.

„Mi küzdeni fogunk az utolsó csepp vérünkig, nem hagyjuk ezeket az összegeket elveszni Érd számára. A rendelet biztosít egy jogorvoslati rezsimet, tehát valamennyi projekt esetében benyújtjuk a kérelmet, hogy ezeket szeretnénk megcsinálni” – szögezte le Érd polgármestere

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke arra biztat minden polgármestert, hogy tárgyaljanak a kormánnyal. Ő ma Híradónknak azt mondta: az elmúlt 100 év legjelentősebb városfejlesztési programja volt a Modern Városok Program, ám nyolc év elteltével felülvizsgálatra szorult.

„Eljött az az idő, hogy húzzunk egy vonalat és megnézzük, mi az, ami elkészült és mi az, ami nem, és ami nem készült el az elmúlt nyolc esztendőben, annak mi volt az oka. Oka volt-e az, hogy az önkormányzat meggondolta magát, mert van ilyen is.”

Megkeresésünkre az építési és Közlekedési Minisztérium azt írta, hogy a tervezett csaknem 4000 milliárd forintból 2350 milliárdot, vagyis valamivel több mint a felét fizették ki, azonban azokat a projekteket, amelyeknek a kivitelezését nem kezdték el, 

ebben a programban nem támogatja tovább a kormány.

Hozzátették, hogy „torzó ezúttal sem maradhat”, a megkezdett beruházások befejeződnek.

Egy másik határozatban pedig több tucatnyi fejlesztést sorolnak fel, amelyeket a kormány a következő években felülvizsgál.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#rtl#érd#modern városok program#top hírek

Címlapról ajánljuk