Híradó

Teljes káosz, duplájára nőtt menetidő az 1-es vasútvonalon, a MÁV szerint jobb a helyzet a vártnál

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2023. október 27. 17:53

Pótlóbuszokat keresgéltek, és a késések miatt aggódtak az utasok az 1-es vasútvonalon életbe lépett vágányzár miatt. Mától három hétig egyáltalán nem járnak vonatok Tatabánya és Szárliget, illetve Biatorbágy között. Tatabányán az új pótlóbuszok megtalálása okozott gondot sokaknak. Biatorbágyon pedig többen arra panaszkodtak, hogy az új menetrend miatt elkésnek a munkahelyükről. A MÁV szerint a vártnál zökkenőmentesebben indult az átállás.

Zöld mellényes segítők igazították útba az utasokat a tatabányai vasútállomáson reggel 7-kor. A szakadó esőben sokan igyekeztek valamelyik pótlóbuszhoz. Az 1-es vasútvonal felújítása több mint egy hónapja tart, azóta buszoznak az utasok Tatabánya és Budapest között. Mától azonban változott az eddig megszokott rend, ami még a rutinos pótlóbuszozókat is megzavarta.

„Nem Budaörsön áll meg a busz, hanem Biatorbágyon, ez időben ugye még pluszt jelent. Tehát nem fogom azokat a további csatlakozásokat úgy elérni, ahogy eddig” – állapította meg Rozmán Mária.

Tatabánya és Szárliget, illetve Biatorbágy között ugyanis mostantól három hétig teljes a vágányzár, vagyis egyáltalán nem járnak vonatok. Aki Tatabányáról Budapestre szeretne eljutni, közvetlen buszjárattal mehet Kelenföldig. Aki viszont a köztes településekre, például Szárligetre tart, annak másik buszra kell szállnia.

Biatorbágyról már vonattal lehet utazni a fővárosba. Volt, aki erről nem tudott.

Ez a mai nap a legnagyobb káosz, ami eddig volt

– mondta Platz János, aki másokkal együtt az egyik vonatpótlóról leszállva a másik vonatpótló megállójában várt a buszra. Csakhogy nem szóltak nekik, hogy onnan már vonattal lehet menni, így arról meg lemaradtak.

A megváltozott pótlási rend másnak a szokásos utazási idő dupláját jelenti.

„Nekem több, mint egy órával több. Eddig egy óra alatt bent voltam a munkahelyemen, most két óra" – panaszolja Pásztor Erika.

Kora reggel a zuhogó esőben tele volt a biatorbágyi aluljáró. A Déli pályaudvarra tartó vonat időben befutott, de bő negyedórás késéssel indult csak tovább. Meg kellett várnia ugyanis a Budapestről érkező szerelvényt. Az viszont késett.

Egy Németországban élő férfi szerint ott ilyen nem fordulhat elő.

„Ez ami Magyarországon van, főleg a vasúti témával kapcsolatban, hát van mit  fejleszteni a Mészáros úrnak” – mondta Bélteki Zsolt.

A MÁV elismerte, hogy 

néhány állomáson késések voltak, ami az utasoknak problémát okozhatott. 

De szerintük az első nap 

a vártnál kiszámíthatóbb volt az átállás.

A vágányzár idején a tehervonatokat is elterelik, ezek a Székesfehérvár-Komárom vonalon közlekednek. A személyvonatok emiatt mától itt sem járnak, az utasokat szintén buszokkal szállítják.

#Híradó#Videó#vasút#máv#felújítás#vonatpótló#ma

Címlapról ajánljuk