Híradó

Részmunkaidősre módosították több napközis tanár munkaviszonyát

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. október 7. 19:10

Teljesről részmunkaidősre módosíthatják a munkaviszonyukat – napközis tanárokat tájékoztattak erről egy budapesti iskolában. Egy vidéki iskolában dolgozó tanár pedig arról beszélt az RTL Híradónak: a változtatás ellenére ugyanannyit kellene dolgoznia, mint eddig, de kevesebb fizetést kapna. A tanárok egyik érdekképviselete szerint ez jogsértő. A Klebelsberg Központ úgy reagált: egy szerencsétlenül megfogalmazott levelet magyaráz félre a szakszervezet.

Néhány napja járt le a határidő, ameddig a pedagógusok dönthettek arról, hogy folytatják-e a munkát az új jogállásról szóló törvény feltételei mellett. Ennek aláírása után sokakat ért meglepetés. Ezt egy Pest megyében dolgozó napközis tanár mondta a híradónak, aki azt kérte, hogy a hangja se legyen felismerhető.

A napközis munkakört nem fogadják el, csak az számít tanítási, fizetett tanítási időnek, ami konkrétan tanítási óra, és a napköziben az a tanulási idő. Tehát most ugyanúgy a gyerekkel lesz. Konkrétan. Csak nem kap érte fizetést

– mondta a pedagógus.

Egy budapesti általános iskolában is erről tájékoztatták a tanárokat. Az erről szóló levélben azt írták, hogy az eddigi 100 százalékos munkakörre vonatkozó határozatlan idejű munkaviszonyuk az oktatási rendszer módosítása miatt, 75 százalékos munkaviszonyra módosul.

Ennek az-az oka az iskola szerint, hogy az új rendszer nem tekinti 100 százalékos pedagógiai munkának a napközis időszakot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tucatnyi hasonló esetről tud országszerte.

A levél szerint csak az alkalmazható 100 százalékos pedagógus státuszban, akinek minimum 20 úgynevezett kontakt-tanórája van tanítási időben. A felzárkóztató foglalkozás, a korrepetálás, szakkör és a tehetséggondozó óra azonban nem számít.

A PDSZ szerint nem létezik olyan fogalom, hogy kontaktóra. Hogy mit válaszolt megkeresésünkre a KLIK, kiderül a videóból.

 

#Híradó#Videó#oktatás#Belföld#top hírek#részmunkaidő#napközis tanárok#státusztörvény

Címlapról ajánljuk