Híradó

„Belenevettem a telefonba, hogy november 7.? Azt mondta a nővérke, hogy ne nevessen anyuka”

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. szeptember 7. 19:04

Sokan spórolnak az egészségügyi kiadásokon – derül ki a Prémium Egészségpénztár friss felméréséből. A válaszadók kétharmada például az elmúlt évben kénytelen volt későbbre halasztani magánegészségügyi ellátásokat. A kérdőívet kitöltők több mint fele pedig azért ment magánorvoshoz, mert az állami ellátáshoz nem fért hozzá. A pénztártagok most azt kérik, hogy emeljék meg a szolgáltatások után igényelhető adókedvezmény 150 ezer forintos összeghatárát.

A 9 éves Annabellnek egy éve van külső kancsalsága. Édesanyjának azt mondták az orvosok, hogy ha nem javul az állapota, meg kell műteni. A kislány szeme sajnos rosszabb lett, ezért az anyuka nyár elején időpontot kért a Madarász utcai Kórházba.

„Belenevettem a telefonba, hogy november 7.? Június első hete van. Azt mondta a nővérke, hogy »ne nevessen anyuka, a doktornő egy héten egyszer rendel, sokan vannak, nincs hely«” – idézte fel az anya, Pataki-Szomolányi Tímea az RTL Híradónak. 

A család ezután megpróbált elmenni az orvos magánrendelésére, de hamar kiderült, hogy ezt a többletkiadást nem engedhetik meg maguknak.  

„Hat hónapot várunk arra, hogy valaki egyáltalán ránézzen a gyerek szemére, és elmondja, hogy mi a további teendő. Nem tudom kifizetni a műtétet, tök mindegy, hogy mennyibe kerül, nincs arra pénzem, hogy én most magánkonzultációt, a kontrollt, az ilyen-olyan magánvizsgálatokat, majd a műtétet kifizessem.”

A Prémium Egészségpénztár friss felmérése szerint sokan vannak hasonló helyzetben. 

A 10 ezer válaszadó 30 százaléka egyáltalán nem tudja kifizetni a magánegészségügyi ellátást, kétharmaduk pedig a romló életszínvonal miatt volt kénytelen későbbre halasztani a fizetős orvosi szolgáltatásokat az elmúlt évben.

„Ezek közül a legjellemzőbbek a fogászati ellátások, amik halaszthatók bizonyos szempontból, a magánorvosi ellátások voltak a második helyen, amit az ügyfelek úgy gondoltak, hogy esetleg egy későbbi időpontban vesznek igénybe” – nyilatkozta az RTL Híradónak a Prémium Egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója, Váradi Péter .

Sokan viszont, a kérdőívet kitöltők több mint fele, azért ment mégis magánorvoshoz, mert nem fért hozzá az állami ellátáshoz. Negyven százalékuk azt is hozzátette, hogy voltak olyan szolgáltatások vagy termékvásárlások, melyeket nem tudtak volna megtenni, ha egészségpénztári számlával, azon pedig valamennyi megtakarítással nem rendelkeznek.

A felmérés alapján a pénztártagok azt szeretnék, ha a magánszolgáltatások drágulása miatt megemelnék a jelenlegi 150 ezer forintos adó-visszatérítési határt, valamint hogy a munkáltatók újra kedvezményesen adhassanak egészségügyi juttatásokat a dolgozóknak. 

Kerestük az egészségügyi államtitkárságot, hogy szándékoznak-e változtatni a jelenlegi szabályokon, de adásunkig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

#Híradó#Videó#egészségügy#top hírek#magánegészségügy#ellátás#prémium egészségpénztár

Címlapról ajánljuk