Hiába süllyed egy budai utca, nem állítják le az építkezéstA munka leállítására már a kormányhivatal emberei is felszólították a kivitelezőt, de folytatódik az építkezés.
Híradó

Hiába süllyed egy budai utca, nem állítja le a kivitelező az építkezést

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. augusztus 25. 19:02

Alig egy hét alatt több 10 centit süllyedt egy 11. kerületi útszakasz. Az ott lakók szerint azért, mert a mellettük lévő építkezésnél nem építettek megfelelő támfalat. Az Újbudai Védegylet elnöke szerint a Budapesti Kormányhivatal emberei csütörtökön a helyszínen jártak és leállították az építkezést. Ennek ellenére a munka reggel folytatódott. A kivitelező nem válaszolt, a kormányhivatal azt közölte, folyamatosan végeznek majd ellenőrzést.

Tegnaphoz képest több mint a duplájával süllyedt lejjebb a terület

– mondja Görög András, MSZP-s önkormányzati képviselő. A 11. kerületi Barackmag utcában alig egy hét alatt annyit süllyedt az út és a járda, hogy az utca felét el is kerítették emiatt. A területen apartmanszálloda készül, hamarosan át kellene adni, de alig áll valahogy az építkezés. A környékbeliek szerint az út azért csúszott meg, mert az építkezésen támfal helyett csak egy vékony betonréteggel fedtek le egy veszélyes szakaszt.

Nagy Géza, aki a megsüllyedt utcában lakik, azt mondja, mióta megindult a föld, minden este félve fekszenek le aludni.

Bennünk van a félsz. Mi nem vagyunk statikusok és nem tudjuk, hogy meddig fog mozogni. Tehát ez mindenképpen egy rizikófaktor.

Az Újbudai Védegylet elnöke is az utcában lakik. Azt mondja, hogy csütörtökön kicsit megkönnyebbültek, mert a tűzoltóság, a rendőrség és a kormányhivatal emberei is kimentek a helyszínre. De nem tartott sokáig az örömük.

Most az történik, hogy egy építkezés, amit a kormányhivatal állított le, folyamatban van és továbbra is építenek

– mondja Bereczky Gábor, az Újbudai Védegylet elnöke. A kormányhivatal megkeresésünkre azt közölte, hogy már hétfőn leállíttatták a kivitelezést. Csütörtökön egy ismételt ellenőrzésen kiderült, hogy a tiltás ellenére folyt a munka, amit a veszélyhelyzet megszüntetéséig felfüggesztettek. Azt is írták, hogy a jövőben is folyamatos hatósági ellenőrzéseket fognak végezni a helyszínen.

Jelzőszalagot húz ki a kerület két szocialista önkormányzati képviselője az építkezés egyik bejáratához. Így szerették volna felhívni a figyelmet a problémára. Azt mondják, ha nem történik változás, nem állnak meg itt. 

Több más képviselőtársammal együtt mindent meg fogunk tenni azért, hogy akár az építtetőnek, akár a teherautóinak visszavonják a behajtási engedélyüket, akár sorompóval megpróbáljuk lezárni az építkezésre vezető utakat

– mondja Keller Zsolt a 11. kerület MSZP-s önkormányzati képviselője.

Az RTL Híradó kereste a kivitelezőt is, hogy mikor és mit tesznek annak érdekében, hogy ne csússzon tovább az utca, választ azonban tőlük nem kaptak.

#Híradó#Videó#Belföld#budapest#út#süllyed#építkezés

Címlapról ajánljuk