Híradó

Nem elég, hogy még konténerben sem férnek el a gyömrői iskolába járó gyerekek, még patkány is szaladgál az udvaron

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. augusztus 23. 18:15

Hiába kezdődik jövő héten a tanév, a gyömrői Fekete István Általános Iskolában két osztálynyi gyerek még nem tudja, hol fog tanulni. Évek óta több a diák, mint ahány hely van a tantermekben, ezért konténertermekben tanulnak a gyerekek. Újakat is kellett rendelni, de a szülők úgy tudják, hogy ezek csak szeptember végén érkeznek meg. Hogy addig mi lesz a gyerekek sorsa, azt egyelőre nem tudni.

Gyakran elönti a szennyvíz a gyömrői Fekete István Általános Iskola konténer tantermeit. Éppen erről beszélt a híradónak Siegl Tünde, az iskola szülői munkaközösségének vezetője, amikor megszakadt az interjú. A színen ugyanis egy patkány szaladt át, egyenesen be az épület alá.

Az iskolában egyébként éppen munka zajlik. A szülők festik ki a legrosszabb állapotban lévő termeket. Azt mondják, nem az első alkalom. Siegl Tünde szerint szerencsések, akik itt kezdik a tanévet, mert legalább lesz hol tanulniuk.

„Egy osztállyal több gyerek fog ide járni. Konténereket rendeltek. Két konténert. Evvel bővült volna az iskola, de ezeknek a konténereknek már itt kellene lenniük. De most a héten közölték, hogy ezeknek az építése vagy behozatala csúszni fog, szeptember közepéig biztosan” – mondja a szülői munkaközösség vezetője.

Úgy tudjuk, hogy a két új konténertanterem közül csak az egyikhez kapnak bútorokat vagy táblát. A másikhoz pedagógusok és szülők próbálnak szerezni a környékbeli települések iskoláiból.

„Nem tudjuk, hogy év közben mi jöhet még, hiszen már két éve arról volt szó, hogy ezt az iskolát bontani kell és új iskola épül. A tornacsarnok egyre inkább használhatatlanná válik és továbbra is lefóliázva ázik folyamatosan, egyre több foglalkozás elmarad. Az ebédlő is kicsi, zsúfolt” – panaszolja Tóth Anna.

A gyömrői Fekete István Általános Iskola ügyével már többször foglalkoztunk. A 100 éve épült iskolán 20 éve semmilyen átfogó felújítási munkát nem végeztek. Májusban az intézményt fenntartó Monori Tankerületi Központ előtt tüntettek a szülők. Petíciót is vittek magukkal. Néhány éve ugyanis ígéretet kaptak egy új iskolára, de a beruházást több mint 230 másikkal együtt pénzhiány miatt lefújta a kormány.

„A Fekete István Általános Iskolát fel kell újítani. Ez így nem maradhat tovább” – mondta akkor Hrutkáné Molnár Mónika, a tankerület igazgatója a szülőknek. Azt is hozzátette, hogy a petíciójukat eljuttatja a megfelelő helyre. Előrelépés a szülők szerint azonban azóta sem történt.

Kerestük a Monori Tankerületi Központot. Szerettük volna megtudni, hogy mi lesz az iskola és a tanterem nélkül maradt osztályok sorsa. Választ nem kaptunk.

#Híradó#Videó#Belföld#gyömrő#iskola#top hírek

Címlapról ajánljuk