Híradó

Saját fizetését csökentette egy fővárosi háziorvos, hogy meg tudja emelni asszisztensei bérét, mert az állam erre nem adott pénzt

Major EszterMajor Eszter

2023. augusztus 1. 18:16

Saját fizetését csökentette Keczéry Attila egyik fővárosi háziorvos, hogy meg tudja emelni asszisztensei bérét. Rájuk ugyanis nem vonatkozik az a 18 százalékos béremelés, ami júliustól jár az egészségügyi szakdolgozóknak. A szakdolgozói kamara szerint 9 és fél ezer ember maradt ki az emelésből, azok akik fogorvosi és háziorvosi rendelőkben dolgoznak. A Belügyminisztérim kérdésünkre azt írta : a praxisok megkapják a dolgozóik béremeléséhez szükséges pénzt.

Két asszisztenssel dolgozik Keczéry Attila háziorvos Zuglóban. Ő és kollégái naponta általában 100 beteget látnak el. Az orvos a Facebookon írt arról, hogy mivel a munkatársai nem kapták meg a béremelést, amit az egészségügyi szakdolgozók, ezért úgy döntött: ha máshogy nem megy, akkor saját fizetése rovására emeli meg munkatársai bérét. Félő volt ugyanis, hogy felmondanak.

„A könyvelőm kicsit nehezen nézett rám közben, de kigazdálkodtam, hogy megkapják. Nálam két asszisztens dolgozik, de úgy tudták megkapni, hogy én egy kicsit csökkentettem a béremet" – mondta a Híradónak az orvos.

Merthogy – mint mondja – a rendelőjüknek járó pénz évek óta nem változik.

A bértámogatási rendszer, ami eddig fixen jött, innen hiányzik most ez a plusz 18 százalék, viszont a praxisfinanszírozási rész évek óta változatlan. Semmit sem követ, se inflációt se rezsiemelkedést

– magyarázta

Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos is hasonló helyzetben van.

Én meg fogom oldani a nővéreknek, hogy a jelenleg nem számítható háziorvosi finanszírozásból megemelem azt a bért nekik, amit megkapnának, hogyha kórházban dolgoznának. Ez elég nehéz... gyakorlatilag az orvosok a saját bérüket kell, hogy beletegyék abba, hogy egy praxist fönn tudjanak tartani

– mondta a Híradónak

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 

9 és fél ezer alapellátásban dolgozó maradt ki a béremelésből, mert nem tartoznak az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá. Hiába végzik akár ugyanazt a munkát, ugyanazzal a szakképesítéssel, mint például egy kórházban vagy szakrendelőben dolgozó asszisztens.

„Ők azok, akik után a háziorvosok, fogorvosok nem tudták lehívni, megigényelni az új bérre való átállás összegét. A kamara már május közepén jelezte az államtitkárság felé, hogy ebből komoly bonyodalmak lesznek, és előrevetíti annak a lehetőségét, hogy nem a kollégák nem maradnak az alapellátásban, hanem a járóbeteg ellátás felé, vagy egyéb más területek felé vehetik az útjukat” – mondta Balogh Zoltán, a kamara elnöke.

A kamara a hét elején ismét jelezte az államtitkárságnak a problémát. A Belügyminisztérium megkeresésünkre azt írta: 

a kormány úgy döntött, hogy a praxisok megkapják a dolgozók fizetésemeléshez szükséges fedezetét, illetve visszamenőlegesen praxistámogatásra is jogosultak lesznek.

Hétfőn arról számolt be a Híradó, hogy hiába az egészségügyi szakdolgozók béremelése, van, aki még kevesebb pénzt visz haza, mint eddig.

 

#Híradó#Videó#Belföld#asszisztens#orvos#fizetés#egészségügyi dolgozók#béremelés

Címlapról ajánljuk