Híradó

Még nagyobb kötelező akciókkal próbálja elérni a kormány a beígért egyszámjegyű inflációt, a GKI szerint hiába

Molnár FruzsinaMolnár FruzsinaFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. július 27. 18:04

Már októberre egyszámjegyű lehet az infláció Gulyás Gergely szerint, aki a kormányinfón arról beszélt, mostantól havonta 2-4 százalékponttal is csökkenhet a pénzromlás. A GKI-nál ugyanakkor arra számítanak, ez hosszabb folyamat lesz. Augusztus 1-jétől az eddig árstopos termékek is bekerülnek a nagy láncok kötelező akciózásába, aminek a mértéke 10-ről 15 százalékosra nő. A kereskedőknek hét érintett terméket beszerzési áron kell adniuk, kettőt pedig 15 százalékos veszteséggel.

A kormány június 1-je óta kötelezi a nagy élelmiszerláncokat 10 százalékos akciókra. Augusztustól módosítanak a szabályon.

„Minden, ami árstopos termék volt, az augusztus 1-jével akciózás alá esik. És az akciózás mértéke pedig 10-ről 15 százalékra nő” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A Híradónak nyilatkozó kisboltos tart ettől az időszaktól.

„Nagyon át kell gondoljuk, hogy milyen üzletpolitikát fogunk folytatni, mert ezzel a törvénnyel csak minket büntetett a kormány”– panaszolta a Híradónak Csomós János.

Az intézkedés nem csak a kisboltokat érinti rosszul, a nagyobb láncoknak is veszteséget okoz. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondja, beszerzési árakhoz kell igazítani a fogyasztói árakat – vagyis a kereskedők legfeljebb annyiért adhatják a termékeket, amennyiért megveszik. Két kiválasztott termékfajtát pedig csak ráfizetéssel.

„Annyival lesz kedvezőbb a gazdasági helyzet a kereskedelem szempontjából, hogy most mi választhatjuk meg azt a két termékfajtát a kilencből, amelyiknél a legkisebb veszteségeket fogjuk majd termelni a 15 százalékos akcióval” – mondta Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára."

Gulyás Gergely szerint az újabb kötelező akciózással is az infláció ellen harcol a kormány. Azt várják, hogy jövőre 6, vagy annál is kisebb legyen a pénzromlás mértéke.

Gyors inflációcsökkentéssel számolunk, ha minden jól megy, akkor már októberben 1 számjegyű lesz az infláció. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden hónapban 2-3-4 százalékos inflációcsökkenés is lesz

– bizakodott a kormányinfón.

A Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója szerint azonban a kötelező akciózás nem lesz hatással az infláció mértékére. Molnár László arra számít, hogy az egyszámjegyű infláció elérése lassabb lesz annál, mint amivel a kormány számol.

Statisztikai értelemben elképzelhető, de sokkal valószínűbb, hogy ez lassabb folyamat lesz, pont azért, mert ellenható tényezők is vannak

– figyelmeztetett.

A szakértő szerint ilyen tényező lehet első sorban az olaj világpiaci ára.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#gulyás gergely#kormányinfó#gki#top hírek

Címlapról ajánljuk