Híradó

Nyaralni melegben jó, de hogy készüljünk fel 40-45 fokra?

Major EszterMajor EszterSerdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. július 24. 18:02

Sorra dőlnek meg a melegrekordok a magyar turisták kedvenc úticéljainak számító országokban. Az RTL meteorológusa szerint a következő napokban Európa déli részén a 45 fokot is meghaladja a nappali hőmérséklet. A Híradónak nyilatkozó gyógyszerész szerint erre nem lehet felkészülni a nyaralásra vitt szokásos gyógyszerekkel. A Magyar Biztosítók Szövetségénél azt ajánlják: mindenki kössön utasbiztosítást, ami például egy hőguta vagy napszúrás esetén fedezheti az orvosi ellátás költségét.

46 fokot mutatott az egyik római patika kijelzője néhány napja. Egy olasz meteorológus hőségviharnak nevezte a szokottnál is nagyobb kánikulát, ami az ország teljes területét sújtja. Az utóbbi két évtizedben mért adatok szerint a mostani számít a leghosszabb hőség-időszaknak, amelyben a nappali hőmérséklet meghaladja a 37 Celsius-fokot, és éjszaka sem alacsonyabb 26-28 foknál.

Spanyolországban már a turizmus visszaesésétől tartanak az egyre gyakrabban elviselhetetlen meleg miatt. A helyi turisztikai ügynökség ezért például úgy alakítaná át a turistáknak szervezett programokat, hogy az olyan napszakban legyen, amikor a hőség már valamelyest enyhül.

A mediterrán vidékeken nagy területen 30-35 fok feletti maximumok jellemzők, és az RTL meteorológusa azt mondja: a kánikula fokozódik.

„Több olyan része is van a mediterrán térségnek, ahol bőven 40 fölötti maximumokat regisztrálunk illetve regisztrálnak a külföldi kollégák, és a következő napokban elképzelhető, hogy a 45 fokot is eléri, esetleg meghaladja a hőmérséklet ezen tájak egyes részein" – figyelmeztet Vaszkó András.

A Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze azt mondja: erre a hőségre nem lehet felkészülni a nyaralásra bepakolt szokásos gyógyszerekkel.

Az útipatikába olyan készítményt betenni, ami egy 40-42-45 fokos hőséget ellensúlyozni tudna, nem lehet. Amit lehet: legyünk árnyékba, igyekezzünk a programokat úgy szervezni, hogy minél kevesebbet tartózkodjunk tűző napon, és igyunk sok folyadékot

– tanácsolja Dr. Sebők Szilvia.

Hőguta vagy napszúrás esetén pedig azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Egy kisebb fajta hőtúlterhelődést otthon, árnyékban való tartózkodással, sok folyadék fogyasztásával lehet csökkenteni, de egy súlyosabb esetet nem, ahhoz mindenképp orvos segítéségét kell kérni

– szögezi le a szakember.

Ehhez pedig arra is oda kell figyelni, hogy legyen biztosítás, ami baj esetén fedezi a külföldi ellátás költségeit – mondják a Magyar Biztosítók Szövetségénél.

„Nagyon nehéz helyzetben vannak, akik most ezekbe a mediterrán térségekbe utaznak. Mindenképpen érdemes egy magasabb kategóriájú biztosítást választani, amely több eseményre, illetve magasabb összeghatárokig térít. Ebben a hőségben könnyen szükségünk lehet kórházi kezelésre, akkor pedig jobb egy minőségibb ellátás” – mondta Lambert Gábor, a szövetség kommunikációs vezetője.

Hozzátette: a nyaralásra indulóknak fontos tudniuk, hogy az utasbiztosítások alapvetően kiterjednek az egészségügyi ellátásra.

#Híradó#Videó#Életmód#nyaralás#hőség#kánikula#utasbiztosítás#Vaszkó András#top hírek

Címlapról ajánljuk