Híradó

Mindent beterített a forró, olajos gőz, az emberek pánikszerűen menekültek a vonatról

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. július 18. 18:27

Hatalmas pukkanást hallottak az ülés alatt, és mindent beterített a forró, olajos gőz – ezt mondta az a házaspár Híradónknak, akik akkor sérültek meg, amikor az ülésük alatt szétrepedt a felhevült hűtővíztartály hétfőn a MÁV egyik személyvonatán, Hodásznál. A nő és a férfi lába is súlyosan megégett. Azt mondták, pánikszerűen menekültek az emberek a szerelvényről, miközben alig láttak a gőztől. Kútvízzel locsolták a sérüléseiket, amíg kiértek a mentők.

Minden lépés fájdalmas. Bicegve tud csak járni ez a férfi, jókora kötésére pedig csak papucsot tud húzni. Felesége még nála is súlyosabban megsérült. Mutatja, hogy a talpától egészen a vádlijáig bekötözték. A házaspár hétfőn szenvedett első- és másodfokú égési sérüléseket a vonaton, Hodásznál. Még mindig a történtek hatása alatt vannak, ezért kérték, hogy ne legyenek felismerhetőek. Azt mondják, már begurult a településre a vonat, amikor az ülésük alatt felrobbant a hűtővíztartály.

Hirtelen fel sem fogták, mi történt. A kiömlő gőztől alig láttak. A többi utas pánikba esve kezdett menekülni a forró gőzzel telítődött vonatról. 

Mintha tűvel szurkálták volna az ember bőrét. Olajos gőz robbant! Mindenki meg volt őrülve ott, egymásnak szaladgáltak 

– mesélték.

Volt, aki megpróbálta terelni az embereket. 

Egy biztonsági őr a hátamnál ült és mondta, hogy rohanjanak! Meneküljenek! És akkor elkezdett egyszerre rohanni mindenki, a párom elesett, de miközben felállt, megütötte a vállát meg a karját is. Vérzett is, de nem vettük észre, csak a forró levegőt, a meleget éreztük 

– elevenítette fel a történteket az asszony.

Tíz ember ült abban a kocsiban, amelyben megrepedt a felhevült tartály. Egy ugyanolyan szerelvény volt, mint ami hétfőn szállította az utasokat Debrecenből Fehérgyarmatra. A házaspár mezítláb, minden értékét hátrahagyva szállt le a vonatról. Leültek az árnyékba. Ezután tudatosult bennük, hogy megsérültek, ugyanis nem bírtak lábra állni.

Kútvízzel locsolták a lábukat, amíg megérkeztek a mentők.

Minden sérültet a mátészalkai kórházban láttak el, köztük egy 13 éves kisfiút is. A kórház azt írta, hétfőn hét sérültet hoztak hozzájuk a mentők Hodászról. Hat ember az ellátás után hazamehetett. Egy férfit azonban – aki úgy tudjuk, a vonatot kísérő biztonsági őr – a vállát és tarkóját ért égési sérülései miatt még bent tartanak az orvosok. De az ő állapota is kielégítő. A MÁV hat sérültről írt, a biztonsági őrt is beleértve.

A Híradónak nyilatkozó szakorvos szerint a gőz legalább ugyanolyan súlyos sérüléseket tud okozni, mint a tűz, vagy a nagyfeszültségű áram. A felépülés akár hetekig is eltarthat.

A rendőrség szerint valaki mulaszthatott, a vonaton megégett utasok balesetét ugyanis foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával, büntetőeljárásban vizsgálják.

 

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a Híradónak arról beszélt, hogy még sok olyan Bz vonat jár az országban, amilyennek a hűtővize felforrt Hodásznál, közülük sok már negyvenéves is elmúlt.

Barsi Balázs azt is elmondta, hogy a Bz motorvonatokat nem a mostani hőmérsékletre tervezték. Mint kifejtette, a járművekben van egy kiegyenlítő tartály, amit az utastérben helyeztek el. Ennek van egy lemezfedése, ami épp arra szolgál, hogy ha egy szelepen keresztül távozna a túlnyomás, akkor az ne veszélyeztesse az utasokat, hanem lefelé távozzon. Elképzelhetőnek tartja, hogy ez a lemez nem volt megfelelően rögzítve, vagy nem is volt a kiegyenlítő tartály felett.

A szakszervezeti elnök szerint ha nem is mindennapos, de nagyon gyakran előfordul, hogy felforr a motorvonatok hűtővize, a mozdonyvezetők tudják, hogy ez benne van a pakliban.

A MÁV a Híradónak azt írta: mind a járműállomány, mind a vasúti pálya elöregedett, szervizeléssel és karbantartással nem lehet megőrizni a versenyképességet. A problémákról a kormány is tud, nemrég a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: uniós pénzekre várnak.

Ahol régi vonatok vannak, ott valóban komoly problémákkal szembesülünk, ezeket majd le kell cserélni. Miután eddig is kibírták, bízunk benne, hogy néhány évig még ki fogják bírni

– mondta Gulyás Gergely.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#máv#megégett utasok#rtl

Címlapról ajánljuk