Híradó

„A néhai férjem elhunyt, egyedül vagyok, nehéz” – alig jönnek ki a nyugdíjból az idősek

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. július 17. 18:30

Egyre valószínűbb, hogy év közben is emelnie kell a kormánynak a nyugdíjakat, a magas infláció miatt. A Bankmonitor számításai szerint legalább 3 százalékos korrekcióra lesz szükség, ami egy átlagnyugdíjasnál havi 6300 forint pluszt jelent majd. Nyugdíjas szervezetek azt szeretnék, hogy már augusztustól megkapják ezt az összeget, mert azt mondják: egyre kevesebbet ér a pénzük. A kormány – a korábbi nyilatkozatok szerint — várhatóan csak szeptemberben dönt egy esetleges nyugdíjemelésről. 

A gyümölcs és a zöldség, ezekre már nem nagyon jut pénz a nyugdíjból, annyira megdrágultak. A békéscsabai Mihalik Jánosné arra panaszkodott az RTL Híradó stábjának, hogy ezek a termékek szinte megfizethetetlenek.

A nyugdíjasoknak egyre nehezebb beosztaniuk a pénzt, hónap végére már alig marad.

Számlákat kifizetem, nem marad, nem sok minden. Kertes házban lakok, a néhai férjem elhunyt, egyedül vagyok, nehéz

– mondta Kulcsár Tiborné.

A magas, még júniusban is 20 százalék fölötti infláció elvitte az év eleji 15 százalékos emelést.

Ha még egyszer annyi lenne is kevés lenne, pedig kidolgoztuk magunkat becsülettel

– panaszkodott egy másik nyugdíjas.

Duplázására biztosan nem számíthatnak, de a Bankmonitor számításai szerint már most 4,7 százalékos nyugdíjemelés lenne indokolt. A szabályok szerint csak ősszel kell felülvizsgálnia a kormánynak a nyugdíjakat. Ha az infláció éves átlaga magasabbra várható, mint 15 százalék, vagyis a januári nyugdíjemelés mértéke, a különbözetet ki kell fizetni.

Hogyha tudjuk radikálisan és gyorsan csökkenteni az inflációt, akkor esetleg még hihető vagy nem is hihető, hanem akkor a valóságnak megfelelő lehet. Még ezt most nem látjuk, de a kormány erről megfelelő időben fog dönteni

– mondta a nyugdíjemelésről a hónap elején Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A Bankmonitor elemzése szerint már csak matematikai esély van arra, hogy az év egészét nézve 15 százalék alatt lesz az infláció átlaga. Ahhoz már ebben a hónapban 6,4 százalékosnak kellene lennie a pénzromlásnak, a nyugdíjasinflációnak pedig, ami az idősek fogyasztási szokásain alapul, 5 százalékosnak. Vagyis egy hónap alatt a negyedére kellene csökkennie.

Ha mondjuk egy ilyen reális feltételezésből indulunk ki, hogy 18 százalék lehet év végéig a havi átlag, akkor az idősek 3 százalékos nyugdíjkorrekcióban reménykedhetnek, ez az átlagnyugdíj szintjén 70 ezer forint, 69 ezer forint lehet

– mondta a Híradónak Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője.

Januárig visszamenőleg. Vagyis az átlagnyugdíj, ami 210 ezer forint körül van, havonta 6300 forinttal nőhet, de csak novembertől. A nyugdíjas szervezetek viszont már augusztustól szeretnék az emelést.

Márpedig Gulyás Gergely tíz napja azt mondta: várhatóan csak szeptemberben döntenek a nyugdíjakról.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjemelés#infláció#rtl#top hírek

Címlapról ajánljuk