Híradó

David Pressman: A magyar valóság miatt világszerte aggódnak a kormányok

Vorák AnitaVorák Anita

2023. július 15. 19:10

Világszerte aggódnak a magyar helyzet miatt – ezt mondta David Pressman amerikai nagykövet az RTL Híradónak a Pride felvonulás előtt. Az amerikai és 37 további ország nagykövetsége közleményt adott ki arról, hogy aggasztónak tartják az LMBTQ közösséget megbélyegző jogszabályokat, és a politikai retorikát. A kormányt gyakran élesen kritizáló nagykövet azt mondta: az Egyesült Államoknak és Magyarországnak együtt kell dolgoznia a problémák megoldásán.

Betűrendben Amerikától Uruguay-ig tart annak a 38 országnak a listája, amelyek nagykövetségei közös közleményt adtak ki a Pride alkalmából. Ebben teljes támogatásukról biztosítják az LMBTQ közösséget, és arról is írnak, hogy aggasztónak tartják a jogszabályokat és azt a politikai retorikát, amely többek között Magyarországon is hozzájárul a megbélyegzésükhöz. Az aláírók között ott van az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége is. David Pressman nagykövet szombaton a Pride-on is részt vett. A menet előtt arról kérdeztük, hogy ez a közlemény kimondottan Magyarországnak szól-e, vagy más országokban is adnak-e ki ilyet a Pride alkalmából.

Ez egy különösen erős nyilatkozat, amely félreérthetetlenül jelzi az aggodalmat. A nyilatkozatot Lengyelország kivételével az Európai Unió minden tagja, és Szerbia kivételével Magyarország minden szomszédja aláírta. Ez szerintem nagyon jól mutatja, hogy ez nem a nyugat és kelet közötti ellentét. A magyar valóság miatt világszerte aggódnak a kormányok, és figyelnek rá.

– mondta a nagykövet, aki szerint a Pride egész Magyarországnak fontos, és büszke rá, hogy részt vesz rajta. 

Ez egy rendkívüli pillanat, amikor különféle hátterű és szemléletű magyarok összegyűlnek, hogy ünnepeljenek, és megpróbálják előmozdítani az elfogadást. 

David Pressman egy hónapja, a Pride-hónap megnyitóján beszédet is mondott. Ebben a náci zsidóüldözéshez hasonlította a magyar kormány melegellenes megnyilvánulásait. Nem ez volt az első eset, hogy az elmúlt egy évben élesen kritizálta a magyar kormányt. És viszont. Orbán Viktor például a nevére is utalva Présembernek nevezte őt. A nagykövet most azt mondta, nagyon tiszteli a magyar kormányt, és folyamatos párbeszédet folytatnak a két országot érintő kérdésekben.

Különös időszakot élünk, sok minden történik a régióban és a világban is, és fontos, hogy mi, mint szövetségesek és partnerek közösen dolgozzunk azon, hogy megoldást találjunk a problémákra.

– mondta Pressman. Szövetségesként a héten Vilniusban, a NATO-csúcson találkoztak egymással a két ország vezetői. Nemcsak Orbán Viktor stábja, David Pressman is megosztatta a Twitterén azt a pillanatot, amikor a közös fotózás előtt Joe Biden amerikai elnök csak a magyar miniszterelnöknek nyújtott kezet. A csúcstalálkozón eldőlt az is, hogy Törökország is hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásához. Ezt egyelőre a magyar parlament nem szavazta meg. A Euronews erről kérdezte a nagykövetet, aki azt mondta:

Nagyon várjuk, hogy üdvözölhessük Svédországot a NATO-ban, ami hamarosan megtörténik.

David Pressman egy hatalmas amerikai zászlóval és molinóval, a munkatársaival együtt vonult a budapesti Pride-on.

A 28. Budapest Pride-on igazi fesztiválhangulat volt, itt nézheti meg, mennyire:

#Híradó#Videó#pride#david pressman#felvonulás#politika#top hírek#lmbtq

Címlapról ajánljuk