Híradó

Elszálltak az albérletárak, még a tulajdonosok is belesápadnak, hogy ennyi pénzt elkérhetnek

Boros KrisztinaBoros KrisztinaHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. július 10. 18:28

Nem lesz könnyű megfizethető kiadó lakást találniuk az egyetemistáknak. Budapesten 200 ezer forint felett kínálnak egy átlagos lakást, de már Debrecenben sem nagyon van ez alatt. Egyre többen keresnek kiadó ingatlant, a kínálat viszont nem nőtt. Emiatt drágultak akár 30 százalékkal is egy év alatt. A diákok szerint ezeket az árakat nem tudják kigazdálkodni diákmunkából. Kollégiumi férőhely viszont még mindig kevés van.

 

Belvárosi, 50 négyzetméteres lakás egy új építésű házban Debrecenben. A rezsije minimális, de az ára borsos, 280 ezer forint havonta. Mégis egy hét alatt kivették, egy medikus hallgató.

Mindenki elsápad, még néha a tulajdonosok is, hogy valóban ezért el tudunk kérni ennyit, ha kiadó lesz? 

– nyilatkozta az RTL Híradónak Rácz Kristóf, a Central Homes Ingatlaniroda munkatársa.

Márpedig elkérhetnek ennyit, az ingatlanos szerint azért, mert jelentősen nőtt Debrecenben a külföldi érdeklődők száma. „A piac rettentően felpezsdült, köszönhetően a külföldi cégek keresőinek is, illetve a többezer diáknak is, aki a debreceni egyetemen tanul, úgyhogy mondhatjuk, hogy a lakások napokon belül kelnek el” – mondja.

A debreceni egyetemisták szerint viszont ezek az árak még diákmunka mellett is megfizethetetlenek. Vanessa Emeruwe nigériai diáklány azt panaszolja: ha valaki kivesz egy lakást, ott berendezkedik, szeretne minél tovább ugyanott maradni, de annyira elszálltak az árak, hogy ez szinte lehetetlen. Ő is kénytelen volt elköltözni a bérelt lakásából, miután 40 ezer forinttal emelték az árát.

Szűkülő kínálat, óriási kereslet az albérletpiacon

Budapesten is elszálltak az árak. 200 ezer forint fölött kínálnak egy átlagos lakást, de kicsit sem lehet már 130-150 ezer forint alatt találni.

„Egyre többen szeretnének lakást bérelni, hiszen most az otthonteremtés is viszonylag nehéz és drágább mulatság lett, ráadásul visszatértek a turisták is az elmúlt években, tehát a belvárosban ők is nagyon nagy potenciált jelentenek” – mondja Benedikt Károly, a Duna House vezető elemzője.

És erre jönnek még az egyetemisták. Kollégiumi férőhely ugyanis még mindig kevés van. A legutóbbi statisztika még 2017-ből származik, de már akkor is 132 százalékos volt a túljelentkezés a kollégiumokba. Ma pedig már ennél jóval többen várhatnak szobára, épp a bérleti díjak drasztikus emelkedése miatt.

 

#Híradó#Videó#Belföld#budapest#debrecen#albérlet#kollégium

Címlapról ajánljuk