„Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát” – sok háziorvos évek óta nem tud szabadságra menniSok háziorvos nem tud elmenni szabadságra, mert nincs aki helyettesítse - ezt mondták a híradónak nyilatkozó háziorvosok. Szerintük van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni. Sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak, de így is több mint 500 praxis tartósan nincs betöltve. A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a helyettesítésre külön finanszírozást kellene adni a háziorvosoknak.
Híradó

„Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát” – sok háziorvos évek óta nem tud szabadságra menni

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. június 28. 19:09

Sok háziorvos nem tud elmenni szabadságra, mert nincs aki helyettesítse - ezt mondták a híradónak nyilatkozó háziorvosok. Szerintük van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni. Sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak, de így is több mint 500 praxis tartósan nincs betöltve. A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a helyettesítésre külön finanszírozást kellene adni a háziorvosoknak.  

A taksonyi gyermekorvosi rendelőben Fábián Dóra az egyetlen orvos. Télen van, hogy naponta 100 gyereket is ellát itt, szabadságra menni pedig csak akkor tud, ha talál helyettest.

„Mi, gyerekorvosok külön nehéz körülmények között vagyunk, mert bennünket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesíthet, ha esetleg a rezidensek kijöhetnének, akik pár hónapra vannak a szakvizsgától helyettesíteni, valószínűleg nagyban megkönnyítené a szabadságolásunkat" – mondta a Híradónak a doktornő

Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét. Ez információnk szerint akár napi 50 ezer forint is lehet.

„Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát” – mondta a Híradónak Póta György gyermek háziorvos.

A nagyobb rendelőkben egymás helyettesítésével oldják meg a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés.

Nagyon sok olyan kollégámról tudok az országban, akik évek óta pár napokra tudnak évente elmenni szabadságra mert egyszerűen képtelenek megoldani, hogy valaki az alatt az idő alatt ellássa a betegeket

– mondja Póta doktor.

A legnagyobb problémát az utánpótlás hiánya jelenti. Jelenleg ugyanis 60 év a házigyerekorvosok átlagéletkora.

„A kiöregedés már annyira tömegesen jelentkezik, hogy egyszerűen egyes területeken pár év alatt megszűnik a házi gyerekorvoslás" – figyelmeztet Póta György

Hasonló a helyzet a vegyes és felnőtt praxisoknál is. Sokan nyugdíjas korúként is tovább dolgoznak.

Budavár polgármestere például a Facebookon köszöntette 100. születésnapján Körmendi Istvánt, aki több mint 60 éve praktizál háziorvosként a kerületben.


Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van. 

Csak Borsod megyében 72. Több helyen évek óta nem találnak orvost. Felsőgagyon és Putnokon például 2005 áprilisától.

Mangó Gabriella, a  Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a betöltetlen praxisok miatt nyáron különösen nehéz a betegek ellátása és nehéz orvoshoz jutni.  

„Erre az egyik megoldás az lenne, ha a praxis finanszírozásában megkapnának a praxishelyettesítésre kifizetett összeget, az megoldás lenne ha újra vonzó lenne a háziorvosi praxis a kollégák számára.”

Mangó Gabriella szerint a területi kórházak is segíthetnének a helyettesítésben.

Kerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot, kérdéseinkre annyit írtak: „a háziorvosi ellátás megszervezése települési önkormányzati hatáskör.”

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#orvosok#szabadság#háziorvos#top hírek

Címlapról ajánljuk