Híradó

Orbán Viktortól kérdezi a leszázalékolt mentőápoló, hogyan éljen meg 58 ezer forintból

Major EszterMajor Eszter

2023. június 26. 18:50

58 ezer forintot kap rokkantsági ellátásként egy 45 évig mentőápolóként dolgozó férfi. Azért százalékolták le, mert gerincsérvet kapott egy beteg cipelése miatt, és nem tudott tovább dolgozni. Emiatt nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Nieberl Ferenc 45 évig dolgozott az egészségügyben, ebből 43-at az országos mentőszolgálatnál, diplomás mentő szakápolóként. Aztán egy beteg cipelése után megsérült.

„Egy beteg mozgatása közben a gerincem megsérült, ami amúgysem volt egészséges, mert hát addig 43 évet dolgoztam és cipeltem, tehát már nem volt acélos” – magyarázta a férfi a Híradónak.

Gerincsérvet állapítottak meg nála, több más betegséggel együtt. Orvosi szakvélemény alapján azt mondták: a továbbiakban nem dolgozhat mentő szakápolóként.

„Az üzemorvos azt javasolta, hogy szüntessék meg a munkaviszonyomat, az országos mentőszolgálat ennek megfelelően megszüntette a munkaviszonyomat, és ezzel bezárult a kör. 

63 évesen gyakorlatilag leszázalékoltak és munkanélküli lettem.” 

Most 58 ezer forintot kap rokkantsági ellátásként, amíg el nem éri a nyugdíjkorhatárt. Emiatt nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve. Ebben egyebek mellett azt a kérdést teszi fel, hogy ennyiből a jelenlegi infláció mellett, hogyan éljen meg.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az elmúlt években a munkavállalók kárára változtak a jogszabályok. Emiatt az egészségügyi dolgozók hasonló helyzetekben sokszor védtelenné válnak, egyre nehezebb bebizonyítaniuk, ha a munkájuk miatt szenvedtek egészségkárosodást.  

„Az egészségügy elég veszélyes üzem, nagyon sok kockázatnak ki vannak téve itt az emberek. De sajnos nagyon kevesen vannak olyanok, ahol bebizonyítják, hogy ez összefüggésben áll az előző munkavégzéssel” – fejtette ki Soós Adrianna elnök.

Az ügyben kerestük az Országos Mentőszolgálatot és az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumot. Azt is kérdeztük, hogy tervezik-e emelni a rokkantsági ellátás összegét, de nem kaptunk érdemi választ.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#gerincsérv#sérülés#mentőápoló#rokkantság#top hírek

Címlapról ajánljuk