Híradó

Az állami ellátás állapota miatt az összes egészségügyi kiadás harmadát már saját zsebükből fizetik a magyarok

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. június 19. 17:58

Frusztrációt és tanácstalanságot érez az emberek jó része az állami egészségügy kapcsán. Ez derült ki az OTP Egészségpénztár friss felméréséből. A magánegészségügyben jobban bíznak a betegek. A Nemzeti Bank friss jelentése szerint az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a magánszektorban elköltött pénz. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint például az egynapos műtétek közül 40 százalékkal kevesebbet végeznek már állami kórházakban.

„A műtétet egyáltalán nem vállalták itt Óváron, nem volt orvos. Nem volt műtőorvos” – panaszolta a Híradónak pár napja egy idős asszony. A mosonmagyaróvári kórházban hónapok óta gond van az ellátással. Több osztály nem működik, akkora az orvoshiány. A problémák kezelésére – az önkormányzat korábbi kérésének megfelelően – hétfőtől miniszteri biztost neveztek ki az kórház élére.

De nem csak Mosonmagyaróváron keseregnek az egészségügy miatt. Az OTP Egészségpénztár friss felmérése szerint 

a magyarok csaknem fele frusztrációt, harmaduk tanácstalanságot érez az állami egészségüggyel kapcsolatban. A megkérdezettek 38 százaléka pedig fél orvoshoz menni.

A többség mégis állami ellátást vesz igénybe. Annak ellenére is, hogy a válaszadók fele szerint az orvosok csak tovább küldik őket, és nincs elég idejük rájuk.

„Az állami szektoron viszonylag nagy a leterheltség, egyre többen fordultak orvoshoz, és ezért egyre kevesebb idejük volt a betegek ellátására” – mondja Kovács Tamás, az OTP Egészségpénztár ügyvezetője.

Azt mondja, a betegek minél hamarabb szeretnének ellátáshoz jutni, a magánegészségügyben ezért is nagyobb a bizalmuk.

„Rövidebb a várakozási idő, a felmérésből is kiderül, és a válaszok is ezt erősítették, ezért gyorsabban jutnak ellátáshoz, így hamarabb vissza tudnak menni a munkahelyre is” – magyarázza a szakember.

A Magyar Nemzeti Bank friss jelentése szerint az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a magánegészségügyi ellátásokra költött pénz.

 A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képes 20 százalékkal kevesebb beteget látnak el az állami rendszerben.

„Az egynapos sebészetnél ez a visszaesés a 40 százalékot is elérte, tehát nem az állami egészségügyben végezték el ezeket a műtéteteket, ha elvégezték egyáltalán. Nem tudjuk, hányan szorultak ki az ellátásból, és ennek mi volt az oka” – mondta Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégia tanácsadója.

A jegybank szerint az egészségügyi kiadások közel harmadát már saját zsebből fedezik a betegek. Magyarország ezzel az élbolyhoz tartozik az Európai Unióban.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#magánegészségügy#kórházi ellátás#top hírek#ellátás#műtét#várólista

Címlapról ajánljuk