Híradó

Utoljára 2017-ben hagyták el ennyien az országot, a legtöbben Ausztriába költöznek

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. június 1. 19:34

Ausztriába költözik a legtöbb magyar kivándorló, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent adataiból. Az országot elhagyó magyarok majdnem fele választja a nyugati szomszédunkat. Népszerű Németország is, oda a kivándorlók negyede költözik. Tavaly 26.500-an hagyták el az országot, utoljára 2017-ben mentek el ilyen sokan. A kormány szerint a háború okozta bizonytalanság az egyik oka, hogy sokan külföldön vállalnak munkát. 

A 25 ezer lakosú Leoben. Az osztrák város 150 kilométerre fekszik a magyar határtól. Tavaly mutattuk be Kiss Csabát, aki akkor kezdett itt dolgozni a helyi acélműben, ipari takarítóként. Irodákat és szállásokat kellet takarítani. Mindezért havonta nettó 2000 és 2600 euró között kap. Vagyis túlórák nélkül nagyjából 740 ezer forint kap kézhez. A cég 13. és 14. havi bért is ad, a táppénz 100 százalék.  

Nyugati szomszédunkat választották a legtöbben a kivándorlók közül. 

A KSH most megjelent, a Portfolió által ismertetett adatai szerint a Magyarországot elhagyók 44 százaléka ment Ausztriába. 25 százalék Németországot, 5-5 százalék Hollandiát és Svájcot, 4 százalék az Egyesült Királyságot választotta.

Tavaly 26.500-an hagyták el az országot a KSH adatai szerint, legutoljára 2017-ben volt ilyen magas ez az adat. A mérleg mégis pozitív, nőtt ugyanis azon magyarok száma, akik külföldön születtek és Magyarországra költöztek - például az Ukrajnából elmenekülő magyarok. A Híradónak nyilatkozó szociológus szerint a növekedés nem jelentős. Elmondta, összetett döntés áll a külföldre költözés mögött, amelynek csak egy része a társadalmi hangulat.

Kérdeztük a kormányt, mit látnak a növekvő elvándorlás hátterében, azt írták:

a háború okozta bizonytalanság minden bizonnyal oka lehet annak, hogy vannak, akik külföldön vállalnak munkát, ezért is állnak ki következetesen a béke és a tűzszünet mellett, és védjék az ország biztonságát, a munkahelyeket és a családokat.

 

#Híradó#Videó#Belföld#kivándorlás#ausztria#magyarok#rtl

Címlapról ajánljuk