Híradó

Drámai felvételek: így találták meg a lezuhant repülő maradványait, a rutinos magyar pilóta holttestét még sokáig kellett keresni

Bányai ViktorBányai Viktor

2023. május 20. 18:25

Rutinos pilóta volt: eddig már több mint 4500 órát repült a Szlovákiában lezuhant kisrepülő magyar vezetője. A gép roncsait és a pilóta holttestét péntek este találták meg a kutató- és mentőcsapatok. A Lengyelországba tartó kisrepülő alig egy nappal korábban tűnt el a radarokról. A térségben nagy volt a köd, és többen hallották, hogy kihagy a gép motorja. Hogy a repülő hibásodott meg, vagy a pilóta hibázott, még vizsgálják.

Drámai felvételek mutatják a magasból a roncsdarabokat a fenyőerdő közepén. A terepet pásztázó szlovák kutatócsapat egyik rendőrségi helikoptere vette észre a lezuhant kisgép szanaszét heverő alkatrészeit a lengyel határ közelében péntek este.

Nem sokkal később már a földön kezdtek vizsgálódni a rendőrök. A letört szárnydarabok mellett lépkedve rögzítették a nyomokat. A pilóta nem élte a zuhanást.

Az együléses, forgószárnyas kisrepülővel még csütörtök este indult útnak a magyar férfi. A szlovákiai Nagytapolcsányból szállt fel, és a lengyelországi Bielsko Bialába tartott, de oda már nem érkezett meg. A kisgép 18 óra 45 perckor tűnt el a radarok képernyőjéről Oravská Lesná fölött.

„Látni nem látták, de többen hallották, hogy az elrepülő gép motorja többször kihagy, és furcsa hangokat ad ki” – mondta a helyi mentőszolgálat munkatársa, hozzátéve, hogy a kisgép eltűnésekor hatalmas volt a köd a térségben. A helyi mentők úgy tudják, a pilótának még sikerült vészjelzést leadnia, de nem sokkal később a földbe csapódott. Esélye sem volt a túlélésre.

A szlovák kutató-mentők nemcsak drónt, hanem hőkamerát is bevetettek, hogy mielőbb a gép nyomára bukkanjanak. Közben önkéntesek, tűzoltók, rendőrök és hegyi mentők is csatlakoztak hozzájuk. A sáros terep jócskán nehezítette a munkájukat. Végül a quadok is csak döcögősen jutottak el arra az erdős területre, ahol megtalálták a kisrepülő roncsait és a pilóta holttestét.

A a helyi mentőszolgálat szerint a pilóta tapasztalt volt: eddig összesen 4500 órát repült. A rendőrök még vizsgálják, hogy ő hibázott-e, vagy a gép műszaki hibája okozta a tragédiát.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#lezuhant#repülőgép#szlovákia#top hírek

Címlapról ajánljuk