Híradó

Háborognak a magyar rabok amiatt, hogy elengedi a kormány a külföldi embercsempészeket

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. május 19. 18:29

Ezt írta egy büntetés-végrehajtási dolgozó az RTL Híradónak. Csütörtökön rejtett kamerás felvételeket mutattunk arról, ahogy Szombathelyen öt külföldi embercsempészt engedtek szabadon. A kormányrendelet szerint azzal a megkötéssel szabadulnak, hogy három napon belül el kell hagyniuk az országot.

Nem kívánjuk a magyar adófizetők pénzén fogva tartani azt a több száz embercsempészt, aki ma magyar börtönellátást élvez

– ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a Kormányinfón. Az RTL Híradó rejtett kamerával vette fel, ahogy csütörtökön Szombathelyen 5 embercsempészt engedtek szabadon. Egy friss kormányrendelet szerint minden külföldi embercsempész reintegrációs őrizetbe kerülhet, de három napon belül el kell hagyniuk az országot. Ez szinte ellenőrizhetetlen. Az RTL felvételein is az látszik, hogy gyakorlatilag elengedték őket.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 700 külföldi embercsempész hagyhatja így el a magyar börtönöket, amelyekben jelenleg a fogvatartottak mintegy 12 százaléka külföldi embercsempész, 73 ország 2048 állampolgára. Van olyan börtön, ahol a rendelet miatt már érezhető a feszültség a magyar és a külföldi fogvatartottak között – erről írt a Híradónak egy büntetés-végrehajtási intézet névtelenséget kérő dolgozója.

A magyar rabok természetesen érdeklődnek és háborognak

– a dolgozó beszámolója szerint a fogvatartottak azt kérdezik, hogy tényleg elengedik-e a külföldieket és azt, hogy miért. A dolgozó nem érti, hogy miért vannak jogerős ítéletek, ha azoknak a felét sem töltik le az elítéltek. Az ügyvédi kamara elnöke az RTL Híradónak azt nyilatkozta: az elmúlt években a bíróságok éppen szigorították a reintegrációs őrizet elrendelését, ám most a külföldiekkel mégis kivételez a kormány.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke arról beszélt, hogy

A nyelvi problémák miatt plusz költséget jelent az egyébként is túlzsúfolt börtönökben ezeknek a személyeknek a bent tartása, ezért ők kapnak egy olyan különleges kedvezményt, ami nem indokolt, tehát igazságtalan.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány rendelete felér egy amnesztiával.

Ez egy nagyon veszélyes amnesztia. Terroristák után most embercsempészeket engednek ki. 700 embercsempészt ráengednek Magyarországra és Európára

– mondja Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője. A Belügyminisztérium visszautasította, hogy bűnözőket enged Európára, Vadai Ágnes azonban írásban kért garanciákat a kormánytól arra, hogy akiket elengedtek, azok valóban elhagyják az országot.

#Híradó#Videó#Belföld#Baleset-bűnügy#bűnügy#embercsempészek#kiengedték

Címlapról ajánljuk