Híradó

Már 200 ezer forintnál is nagyobb egy átlagos lakás havi bérleti díja Budapesten

Velti LászlóVelti László

2023. május 19. 17:43

Kilőttek a lakbérek – már havi 200 ezer forintnál is többet kérnek egy átlagos lakásért Budapesten az ingatlan.com szerint. Tavalyhoz képest 17-18 százalékkal ugrottak meg a díjak, és további emelkedésre számítanak az elemzők. Nő a kereslet, miután duplájára ugrott a lakáshitelek kamata, júliustól pedig kevesebben kaphatnak kölcsönt a múlt héten bejelentett jegybanki szigorítás miatt.

Nem túl rózsás a lakásvásárlást tervezők helyzete. Egy budai társasházban kétszobás lakást bérel Koronczai Bence a feleségével. Havi 200 ezer forintot fizetnek, rezsivel. Azt mondja, a magas hiteltörlesztők miatt reálisabbnak látták, hogy béreljenek.

Ha a bérleti díjunkat szeretnénk átforgatni hiteltörlesztőbe, akkor az még kevés lenne az új lakás vagy ház vásárlásához.

Az ingatlan.com szerint már havi 220 ezer forint bérleti díjat kérnek Budapesten egy átlagos, 54 négyzetméteres lakásért, amit 50 millióért lehetne eladni. Ahhoz, hogy valaki megvásárolja, legalább 20%, vagyis 10 millió forint önerőre van szüksége. A fennmaradó 40 millió forintra vehet fel hitelt – a Bank360.hu szerint. Ezért átlagosan 303 ezer forintot kell fizetnie havonta, 30 éven keresztül. Ha a kölcsönt megkapja.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet-szabályok miatt minimum 580 ezer, 600 ezer forint körüli nettó jövedelemre van ahhoz szükség, hogy a bankok megadjanak egy ekkora hitelt

– mondja Herman Bernadett, a bank360.hu pénzügyi szakértője. Júliustól szigorodnak majd a szabályok, a 600 ezer forintos jövedelem valószínűleg elengedhetetlen lesz. A jegybanki szigorítás múlt héten derült ki a Közlönyből. Ez is fokozhatja a keresletet a kiadó lakások iránt. Pedig a bérleti díjak már most 17-18 százalékkal magasabbak az országban, mint egy éve.

Az infláció emelkedése miatt a bérek is növekedésnek indultak, a magasabb keresetekből pedig a tulajdonosok is többet tudnak elkérni lakhatásra bérleti díj formájában.

Ezt már Balogh László, az ingatlan.com vezetője elemzője teszi hozzá, aki szerint a másik oka az albérletárak növekedésének a kereslet élénkülése. Vannak olyanok, akik vásárlás helyett most inkább bérelnek.

Amíg 2022-höz képest a lakásvásárlók száma a felére zuhant, addig a kiadó ingatlanok piacán 17%-kal nőtt a kereslet. Az RTL Híradó által kérdezett szakértő úgy számol, hogy az egyetemi felvételik miatt is tovább emelkedhetnek a bérleti díjak. A legjobban a nagyvárosokban emelkednek a lakbérek. Az ingatlan.com szerint Veszprémben havi 182 ezer, Debrecenben pedig 150 ezer forintot kérnek most egy átlagos 54 négyzetméteres lakásért.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#albérletárak#ingatlan

Címlapról ajánljuk