„Ha meghallják, hogy Mosonmagyaróvárról jöttünk, a víz kiveri őket” – amióta az állam átvette a finanszírozást, sorra zárnak be a mosonmagyaróvári kórház osztályaiMiniszteri megbízottat kérnek a mosonmagyaróvári kórházba – a polgármester szerint ezzel meg lehetne menteni a válságban lévő intézményt. A százezres város kórházában ugyanis jelenleg sem intenzív osztály, sem traumatológia nincs. Hétvégére bezár a szülészet és a gyermekosztály is. Az Orvosi Kamara megyei elnöke szerint a szakemberhiány és az alulfinanszírozottság okozza a problémát. A Kórházi Főigazgatóság azt ígéri: vissza fogják állítani a legszükségesebb ellátásokat.
Híradó

„Ha meghallják, hogy Mosonmagyaróvárról jöttünk, a víz kiveri őket” – amióta az állam átvette a finanszírozást, sorra zárnak be a mosonmagyaróvári kórház osztályai

Major EszterMajor Eszter

2023. április 29. 18:44

Miniszteri megbízottat kérnek a mosonmagyaróvári kórházba – a polgármester szerint ezzel meg lehetne menteni a válságban lévő intézményt. A százezres város kórházában ugyanis jelenleg sem intenzív osztály, sem traumatológia nincs. Hétvégére bezár a szülészet és a gyermekosztály is. Az Orvosi Kamara megyei elnöke szerint a szakemberhiány és az alulfinanszírozottság okozza a problémát. A Kórházi Főigazgatóság azt ígéri: vissza fogják állítani a legszükségesebb ellátásokat.

Modern, rendezett kórházi épület a mosonmagyaróvári intézmény, ám a betegellátásról ugyanez jelenleg nem mondható el. A gondok a szülészeten kezdődtek márciusban, amikor kiderült, hogy hétvégén nem lehet szülni. Azóta megszűnt az intenzív osztály és a sebészet, és nincs már traumatológia sem.

Műteni azt nem tudnak, de mondjuk egy csonttörést azt el tudnak látni, viszont a kontrollokat azt hivatalosan már más városokban fogják

– mondta Szijjártó László a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki a kórház gyerekosztályát vezeti, ami amúgy már csak hétköznapokon működik. Hozzátette:

Pénteken délután 4 órától, hétfő reggel 8 óráig a városban nincs gyermekszakorvos

Csütörtökre rendkívüli közmeghallgatást szerveztek a kórház jövője miatt a polgármester kezdeményezésére, a városháza díszterme zsúfolásig megtelt. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a 40 kilométerre lévő Győrbe kell utazniuk ellátásért, de ott sem bírják már a terhelést.

Ne mindent Győrre testáljanak át. Ott is emberek az orvosok, és van, amit elbírnak, van amit nem. Ha meghallják, hogy Mosonmagyaróvárról jöttünk, a víz kiveri őket

– mondta egy helybéli asszony.

Százezer ember és plusz százezer embernek a sorsa függ attól, hogy ez a kórház működik-e

– mondta egy helyi férfi.

Egy másik asszony pedig arról panaszkodott a közmeghallgatáson, hogy amiatt, hogy Győrbe kell járniuk, nőttek a várólisták is.

Példa: négy hónapot kell várni egy MRI vizsgálatra. Példa: két hónapot kell várni egy ultrahang vizsgálatra. Győrben nem lehet bejutni orvoshoz mert olyan sokan vannak.

A polgármester szerint a bajok a járvány után kezdődtek. A szakemberhiányt csak úgy tudták megoldani, hogy más kórházakból hívtak át orvosokat, akik pluszpénzért dolgoztak, ezt az önkormányzat fizette. Idén azonban az állam átvette a finanszírozást, és már nem fizetik a „vendégorvosok” bérét, akiknek február végén lejárt a szerződése.

Megmondom őszintén, én azt látom hogy mindent a pénz elégtelen voltára lehet visszavezetni

– mondta Árvay István polgármester

Az Országos Kórházi Főizgatóság (OKFŐ) szerint ők nem tiltották meg a beugró orvosok kifizetését. Egyúttal azt ígérték: dolgoznak a helyzet megoldásán. Elsőként a sebészetet indítják újra – legkorábban júniustól.

Ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni és azt nem tudom megígérni senkinek, hogy holnaptól minden visszaáll a 10 évvel ezelőtti helyzetbe

– mondta Szondi Zita, az OKFŐ főigazgató-helyettese.

A gyermekosztály vezetője, a MOK megyei elnöke szerint minden a szakemberhiányra, és az alulfinanszírozottságra vezethető vissza. „Azt látjuk, hogy szinte mindennap mondanak fel ápolók szakdolgozók szakasszisztensek, ami az óvári esetben a teljes kórház összeomlását eredményezte, de az egész országban nagy kórházakban is hatalmas gondot jelent” – közölte Szijjártó László.

A mosonmagyaróvári polgármester miniszteri megbízott kijelölését javasolja, aki kivezethetné a kórházat a válságból. A közmeghallgatáson elhangzottakat pedig a belügyminiszter elé terjesztik.

#Híradó#Videó#top hírek#karolina kórház#szülészet#traumatológia#bezárás#egészségügy#Belföld

Címlapról ajánljuk