Híradó

Bíróság: Jogellenesen kordonozták el a közterületet Orbán Viktor hivatala előtt

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. április 17. 19:34

Kimondta a bíróság: jogellenesen zárta le a rendőrség még 2020-ban a Karmelita-kolostor előtti területet, ahol a kormányülésre érkező minisztereket próbálta kérdezni az Telex. A rendőrség úgynevezett védett személy érkezésével indokolta az intézkedést, az újságírók szerint viszont azért nem engedték őket a miniszterek közelébe, hogy ne kérdezhessék őket az éppen akkor kirobbant Szájer-botrányról.

2020 novemberében a brüsszeli rendőrök Szájer Józsefet, a Fidesz akkori európai parlamenti képviselőjét állították elő. A politikus nem sokkal korábban egy ereszcsatornán ereszkedett alá egy lakásból, ahol meleg férfiaknak szervezett, – a covidlezárások miatt – illegális szexpartit tartottak. A botrány néhány nappal később robbant Magyarországon, addigra Szájer már lemondott az uniós képviselői mandátumáról, és a Fideszből is kilépett.

A Telex a szexbotrány kirobbanása után próbálta a szerdai kormányülés előtt megkérdezni a kabinet érkező tagjairól, hogyan érinti a Fidesz legismertebb európai politikusának a bukása a kormány politikáját. Az újságírók csak két kormánytagot tudtak megkérdezni, többre nem adott nekik lehetőséget a rendőrség. Hoztak egy kordont 15 rendőrrel, és elrekesztették Orbán Viktor hivatalának bejáratát.

A rendőrség arra hivatkozott, hogy védett személy érkezik, az újságírók ezért nem mehetnek közelebb. A rendőri intézkedés ellen – a Magyar Helsinki Bizottság segítségével – panasszal éltek az újságírók. 

Több tárgyalás után a napokban úgy döntött a Fővárosi Törvényszék, hogy a rendőrség jogellenesen zárta le a területet.

Győző Gábor ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa elmondta: mivel az újságírók nem tudták rendesen végezni a munkájukat, a véleménynyilvánítási szabadságuk is sérült, és ezért találta a bíróság megalapozottnak a panaszukat.

A Karmelita-kolostor előtti utca az utolsó helyek egyike volt, ahol kormánytagok közelébe juthattak az újságírók, és volt esélyük kérdéseket feltenni a politikusoknak. Több-kevesebb sikerrel.

Aztán 2021 novemberében teljesen lezárták az utcát. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azzal indokolt, hogy ott építési munkák zajlanak. Ennek már másfél éve, és a Momentum szerint hazugság, hogy a helyszínen építkezés zajlik. Az ellenzéki párt az elmúlt hetekben többször is megpróbálta elbontani a kordont.

Alig két hete, a legutóbbi kordonbontási kísérletnél Hadházy Ákost erővel vitték arrébb a rendőrök, és közben a független az országgyűlési képviselő arca megsérült. 

#Híradó#Videó#Karmelita#véleményszabadság#nyilvánosság#sajtószabadság#helsinki bizottság#bíróság

Címlapról ajánljuk