Híradó

„85 ezer, amit megkapok kézhez. És mire elég?” – Minden harmadik magyar a létminimum alatt tengődött 2020-ban

Borsodi ZoltánBorsodi ZoltánFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. március 20. 19:21

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – egyebek között ez olvasható ki a Policy Agenda elemzéséből. A kutatóintézet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számolta ezt ki. Az eredményeket most tették közzé. A létminimum-számítás azt mutatja meg, hogy mennyi bevételre van szüksége egy embernek a minimális életszínvonal fenntartásához. A KSH 2015 óta nem teszi közzé ezeket az adatokat.

2020-ban egy embernek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához a Policy Agenda elemzése alapján. Az kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt.

Pak Ádámné a Híradónak úgy fogalmazott: „Nekem a nyugdíjam 125 ezer forint, ami lassan a rezsire se elég. Tehát ezt megélni nagyon nehéz, nagyon be kell osztani, nem hogy félre tenni, nyaralni nem megyünk semerre. Mivel hogy nem futja a keretből.”

Takács Marianna pedig azt mondta:

85 ezer, amit megkapok kézhez. És mire elég? A rezsire, arra mindig természetesen.

Az elemzést készítő Policy Agenda kutatási igazgatója, a KSH egykori elnöke Belyó Pál, aki szerint az adatok azt mutatják, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

A magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is.

Míg Budapesten az emberek 19 százaléka, addig a községekben átlagosan 40 százalékuk élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek több mint 43 százaléka élt a létminimum alatt.

A minimális megélhetéshez szükséges összeg egyébként egy család méretétől is függ. Ahol például két felnőtt és két gyerek van, ott összesen 308 ezer forintot kellett keresnie a felnőtteknek ahhoz, hogy szerény körülmények között megélhessenek. De egy egyedül élő nyugdíjas esetében is más a helyzet. A nyugdíjas háztartásoknál nem 124 ezer, hanem csak 114 ezer forint az egy főre jutó havi létminimum. 

Hogyan jön ki a 124 ezres létminimum?

A Policy Agenda szerint a létminimum hasznos mutató, amit több európai országban ma is használnak a döntéshozók. A létminimumot Magyarországon a rendszerváltástól 2015-ig a KSH számolta ki minden évben. 2015-ben azonban felhagytak ezzel, szakmai okokra hivatkozva.

Mint Belyó Pál az RTL-nek adott interjúban elmondta világban sok országban a statisztikai módszertan hasonló, mint amit Magyarországon kidolgoztak. Vettek egy, az emberi lét fenntartásához szükséges élelmiszer-kosarat, és úgy jött ki az, hogy 2020-ban Magyarországon körülbelül 30 ezer forintnyi élelmiszert kellett egy embernek elfogyasztani ahhoz, hogy életben maradjon. Ez kiegészül olyan fogyasztási cikkekkel, termékekkel, szolgáltatásokkal, amiket egy hónap alatt igénybe vesznek az emberek, energia, lakhatás, közlekedés, vagy egyéb szolgáltatás is. 2020-ban ez így együtt 124 ezer forintnyi összeg volt. 

#Híradó#Videó#Belföld#létminimum#ksh#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk