Híradó

„Amikor szó nélkül beadják az ingatlanra az igényüket, az nem keresztény szellemű cselekedet” – mondja Békésszentandrás polgármestere, aki a bilincset is vállalná

Ferenczi PéterFerenczi PéterBalogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. március 5. 15:33

Sinka Imre a strasbourgi bíróságig elmegy, hogy megvédje a több milliárd forint értékű önkormányzati vagyont – óvodát, iskolát, szálláshelyet, közmunkaközpontot és ivókutakat, amiket most a törvény nevében „átvenne” az egyház.

Ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá a megállapodást az iskola és óvoda átadásáról az egyházzal – írta a Facebookon Békésszentandrás polgármestere, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye a törvény alapján bejelentette igényét a helyi, önkormányzati tulajdonú iskolára és óvodára. A polgármester azt mondta a Híradónak: a bilincset átvitt értelemben értette, de a strasbourgi bíróságig elmegy, hogy megvédje az önkormányzati vagyont.

A békésszentandrási óvodát és iskolát tíz éve tartja fenn az egyház. Mint arról korábban beszámoltunk, decemberben fogadta el az országgyűlés: ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni neki – ezt február végéig kellett bejelenteniük. 

A kerítés mögött nemcsak iskola és óvoda van Békésszentandráson, hanem műfüves focipálya, közmunkaközpont, 40 fős szálláshely, több önkormányzati szolgálati lakás és a falu ivóvízkútjait is itt fúrták korábban. Mindez milliárdos vagyon a polgármester szerint.

Azt is mondta, hogy az egyházzal nincs semmi bajuk, majd hozzátette:

amikor szó nélkül, kérdés nélkül beadják az ingatlanra a tulajdonlási igényüket azért, mert egy törvény ezt engedi, úgy gondolom, nem keresztény szellemű cselekedet.

Sinka Imre elmondta, képletesen értette a Facebook-bejegyzésében azt, hogy ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá az átadást. Strasbourgig viszont elmegy, ha szükséges.

 

 

#Híradó#Videó#Belföld#egyház#politika#Békésszentandrás#iskola#önkormányzati vagyon#rtl#top hírek

Címlapról ajánljuk