Híradó

Nem spórolhatnak a fűtésen és a világításon – tovább emelkednek az idősotthonok térítési díjai

Kuczogi JakabKuczogi Jakab

2023. január 29. 17:36

Az idősotthonokban is jelentősen megemelték a térítési díjakat januártól az energiaköltségek emelkedése és az infláció miatt: a fővárosi fenntartású intézményekben átlagosan csaknem 25 százalékkal. A magántulajdonú csobánkai Holdfény Idősotthonban ennél is jobban, 30 százalékkal emelkedtek az árak. Ott egy kétágyas szobáéért havonta 405 ezer forintot kell fizetni.

A Holdfény Idősotthonban a vasárnapi menü húsleves és oldalas volt. A csobánkai nyugdíjasotthon lakói ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kapnak, mint a válságot megelőzően, de a megemelkedett rezsi és az infláció miatt fél év alatt 30 százalékkal nőttek az otthon árai – meséli az intézmény egyik tulajdonosa. A januári emelést megelőzően már októberben is emelniük kellett:

Most októberben emeltünk havidíjat, mivel az augusztusban emelkedő rezsiköltségek miatt muszáj volt valamennyit áthárítani a hozzátartozókra.

A januári emeléssel a kétágyas szoba havidíja 375 ezer forintról 405 ezerre, a 3 ágyas szobáé 300 ezerről 345 ezer forintra nőtt. Az intézmény villany- és gázszámlája hétszeresére, illetve 11-szeresére emelkedett. Azt mondják, az államtól csak akkor kapnának segítséget, ha az áremeléseket a nyugdíjakhoz igazítanák. Ha ezt tennék, akkor csökkenne a bevételük, így az ellátásuk színvonala is. Folyamatos a meleg és a világítás, ezen nem tudnak spórolni, de az ágymatracokat is elektromosan lehet állítani.

A fővárosi fenntartású idősotthonokban januártól 24,6 százalékkal emelkedtek a térítési díjak.

Így tudjuk hosszú távon garantálni azt, hogy ezek az otthonok fennmaradjanak és képesek legyenek működni, és nyilván az infláció az egyik szempont. A másik szempont az, hogy mindig a nyugdíjemeléseket lekövető módon nyúlunk hozzá a térítési díjakhoz

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

A főváros azt kötötte ki, hogy a bentlakók nyugdíjának 80 százalékánál ne legyen magasabb a térítési díjuk. Idősotthonaikban eltérőek az árak: a legalacsonyabb napi térítési díj 3300, a legmagasabb pedig 5500 forint.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#idősotthon#ápolás#árak#emelkedés

Címlapról ajánljuk