Híradó

Az adót is megadóztatja a magyar állam, nem csoda, hogy egekben az áfabevétel

Velti LászlóVelti László

2023. január 11. 16:42

Gigantikus összeget, 2 év alatt legalább 2 ezer milliárd forint plusz áfabevételt hozhat a vágtató infláció az államnak. Tavaly novemberig a tervezettnél 12 százalékkal több forgalmi adót fizettek az emberek, idén pedig 16 százalékos növekedéssel számol a kormány. Magyarországon a legmagasabb az áfa az Unió 27 tagállama közül. Az ellenzéki pártok hónapok óta az áfa csökkentését követelik.

A benzinkutakon az adót is adóztatja a kormány, hiszen még az üzemanyagok jövedéki adóját is 27 százalékos áfa terheli. A tankolásra kifizetett pénz nagyjából fele az államkasszában landol. Így aztán hiába erősödött kissé a forint, ami miatt valamivel csökkent az üzemanyagok ára, a benzin még mindig drágább nálunk, mint az összes szomszédos országokban. Az Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta korábban a Híradónak, hogy ez elsősorban az Unió legmagasabb áfája miatt van.

De nem csak az üzemanyagot adóztatja csúcsszinten az állam. Az alapvető élelmiszerek egy részét ugyan kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli, de például a zöldségek és a gyümölcsök árát 27 százalékos. Ez a Horvátországban alkalmazott adómérték több mint kétszerese, és majdnem ötször akkora, mint Franciaországban.

Az áfabevételek főleg az infláció, az áremelések miatt híznak. A Költségvetési Tanács úgy számol, tavaly novemberig 11,7 százalékkal több általános forgalmi adót fizettek az emberek, vagyis nagyjából ezermilliárd forint pluszt ahhoz képest, mint amennyit a kormány eredetileg tervezett.

A tavalyi költségvetés 3 százalékos infláció feltételezésével készült, ezzel szemben az áremelkedés valamivel 14 és fél százalék körül lesz a tavalyi évben, ha lesznek végleges adatok. Ez óriási különbség, ami nyilván valóan az áfabevételekben tükröződik

– magyarázta a Híradónak Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az idei költségvetésbe már majdnem 8 ezer milliárd forint áfabevételt tervezett a kormány – másfél héttel ezelőtti rendeletében. Ez a Költségvetési Tanács szerint  

16,2 százalékkal több a 2022. évi várhatónál.

Vagyis további legalább ezermilliárd forint pluszt hozhat az államháztartásnak. Nagyobb összeget, mint amennyit tavaly a választás előtti osztogatás során adott szja-visszatérítés és 13. havi nyugdíj elvitt.

Az államháztartási hiánynak nagyjából a negyedének felel meg. Tehát ez önmagában egy nagyon jelentős összeg – világította meg Karsai Gábor.

Kérdeztük a kormány álláspontját a 27 százalékos áfakulcsról, de nem válaszoltak.

Az ellenzéki pártok hónapok óta az Európa-rekorder adószint csökkentését követelik. A DK nulla százalékos áfát szeretne az üzemanyagokra és az alapvető élelmiszerekre.

„Egy nagyon radikális intézkedést kellene tenni átmenetileg, és amikor ennek látjuk az eredményét, amikor a magyar társadalom, a magyar gazdaság túl van ezen a sokkon, akkor természetesen lehet gondolkodni azon, hogy az áfát milyen szintre emeljük vissza. De 27 százalékon tartani semmiféleképpen nem szabad – szögezte le Dávid Ferenc, a DK képviselője.

Már tavaly novemberben Magyarországon mérték a legmagasabb inflációt az Unióban. A legfrissebb, decemberi adatokat most pénteken hozza nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#áfa#költségvetés#infláció#áremelkedés#árak#top hírek

Címlapról ajánljuk