Híradó

Magasabb lehet jövőre az éves infláció, mint az idén

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. december 17. 18:12

Hiába ígér jövő év végére egy számjegyű inflációt a kormány, a drágulás jövőre is megnehezíti a magyarok életét  – mondta a Híradóknak nyilatkozó gazdaságkutató. 2023 végén ugyanis a mostani, már eleve magas árakhoz viszonyítunk majd, és ezekhez képest várható további, tíz százalék alatti emelkedés jövő decemberben a gazdaságfejlesztési miniszter szerint. Ez éves szinten még mindig 20 százalék körüli inflációt jelenthet majd jövőre.

Pénteken vált hivatalossá, miután az Eurostat közölte a legfrissebb adatokat: Magyarországon a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban: novemberben 23,1 százalék volt. Több mint duplája az uniós átlagnak, és sokkal magasabb, mint a régió más országaiban.

És a rekord 23,1 százalékos inflációban még benne sincs az üzemanyagárak jelentős emelkedése. Az Eurostat adatai novemberre vonatkoznak, a magyar kormány pedig december hatodikán jelentette be a benzinárstop eltörlését. Nagy Márton miniszter várakozásai szerint ez nagyjából 2,2-2,3 százalékot fog lökni a decemberi és a januári infláción.

A miniszter szerint az infláció 25-27 százalék körül tetőzhet a jövő év elején, emellett a kormány arra számít, hogy 2023. decemberre egy számjegyűvé válik.

Molnár László gazdaságkutató elmondta: a Nagy Márton által emlegetett bázishatás azt jelenti, hogy a mostani, már drasztikusan magas árakhoz viszonyítanak majd. Az áremelkedés tehát nem áll meg, csak az üteme lassul:

Magasabb lehet jövőre az éves infláció, mint az idén

Mint mondta, ez az áremelkedés is közel 20 százalékra fogja hozni jövőre az éves átlagos árindexet – miközben idén csak 14 és fél százalék körülire várható az árindex.

Vagyis jövőre még magasabb lehet az éves infláció, mint az idén.

Jelenleg a népesség 13-14 százalékának lehetnek napi megélhetési gondjai, jövőre pedig még súlyosabb nyomor vár a szegényekre – mondta még Molnár László.

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#drágulás#árak#szegénység#árindex#top hírek

Címlapról ajánljuk