Híradó

Ruhára és gyógyszerre is kevesebb jut, élelmiszerre viszont többet költünk, mégis kevesebb terméket veszünk belőle

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. december 11. 17:50

Kevesebb pénz jut ruhára, cipőre és kevesebbet költenek gyógyszertárakban az emberek – ez derül ki a KSH kiskereskedelmi forgalmat összesítő adataiból. Októberben a teljes kiskereskedelmi forgalomból több mint 17 százalékkal volt kisebb a ruházati és cipőboltok részesedése, és tizedével csökkent a gyógyszertárak forgalma 2019-hez képest. Közben az élelmiszerboltokban többet költöttek az emberek. A Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint hiába költik az emberek a fizetésük nagyobb részét élelmiszerre, mégis kevesebb terméket tudnak vásárolni.

Az idei évben a folyamatosan emelkedő infláció és az elszálló energiaárak miatt a ruha az egyik olyan árucikk, amelyre kevesebbet költenek a magyarok. A KSH adatai szerint idén októberben több mint 17 százalékkal kevesebbet szántak ruhákra és cipőkre, mint 2019-ben.

Az RTL Híradó által megkérdezett emberek azt mondják, azért, mert kevesebb jut erre a fizetésükből, és csak azt veszik meg, amire feltétlenül szükségük van.

Enni kell, élni kell, rezsit fizetni kell, amin lehet, spórolunk. És az a ruházat

– panaszolta Szira Zoltánné.

A koronavírus-járvány előtti utolsó évhez, azaz 2019-hez képest idén októberben jelentősen – majdnem 32 százalékkal – csökkent a bútorboltok és műszaki áruházak részaránya a teljes fogyasztásból, miközben az élelmiszert árusító üzletekben a fizetésük nagyobb részét költötték el az emberek.

Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától megtudtuk:

Élelmiszerekre ugyan többet költenek, mint korábban, több pénzt hagynak a pénztárakban, de mennyiségben, volumenben kevesebbet cipekednek haza. És a különféle iparcikk területeken – ruházat, bútor, műszaki cikk – nyilván kevesebbet vásárolnak már, ott kisebb a drágulás mértéke, ennek ellenére ez az a terület, ahol vissza tudják fogni a költekezést.

A gyógyszertárak részaránya 9,5 százalékkal csökkent a havi kiskereskedelmi forgalomban. A Híradónak nyilatkozó gyógyszerész szerint a nem vényköteles gyógyszerekből, vitaminokból és kozmetikumokból vesznek kevesebbet az emberek.

Baloghné Nagy Krisztina azt mondta, máskor karácsony környékén különösen a dermokozmetikumoknak nő meg a forgalma, mivel ajándékba vásárolják őket. Idén viszont visszaesett a forgalmuk, csak átlagosan fogy ezekből a termékekből.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint bár más okok vezettek a 2008-as gazdasági válsághoz, most is hasonlóan változtak a fogyasztási szokások, amikor az emberek a folyamatosan emelkedő infláció és a dráguló rezsi miatt tudnak kevesebbet költeni a boltokban.

#Híradó#Videó#Gazdaság#kiskereskedelem#infláció#költés#élelmiszer#top hírek

Címlapról ajánljuk