Híradó

A benzin már kidőlt, de meddig bírják az élelmiszerárstopok?

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2022. december 7. 16:50

Az élelmiszerárstopot is megszüntetheti a kormány, ha az országos ellátást veszélyeztetné – ezt mondta Gulyás Gergely miniszter Híradónk kérdésre. A gyártók szerint a karácsonyi készülődés fokozhatja a hatósági áras termékek hiányát. A jegybankelnök hétfőn azt mondta, azonnal ki kell vezetni az ársapkákat, mert azok csökkentés helyett tovább növelték az inflációt.

Nem minden boltban van áruhiány a hatósági áras termékekből, sok helyen folyamatosan korlátozzák ugyanis az egyszerre vásárolható mennyiséget.

„Cukorból egy vevőnek csak két kilót adunk. Tojásból 10 darabot, lisztből is csak két kilót tudunk adni” – mondja Csomós János, egy bolt üzletvezetője.

Többfelé azonban elfogytak a maximált árú élelmiszerek, rengeteg képet kapunk üres polcokról az RTL nézőitől. A gyártók szerint pedig hamarosan még több üres polc lehet. Azt mondják, 

kizárólag a kereskedőkön múlik, hajlandóak-e most a kötelezőnél, a tavalyi évben átlagosnál nagyobb mennyiséget árulni az árstopos termékekből. Vagyis vállalnak-e még nagyobb veszteséget.  

„Ha úgy döntenek, hogy csak a kötelező mennyiséget tartanak a sapkás termékből, akkor előfordulhat az, hogy nem lesz elegendő a fogyasztók számára. Karácsony előtt ugye nem átlagos szintű vásárlás jellemző ezekből a termékekből sem, ilyenkor bizony néhány termékből az átlagosat akár kétszeresen is meghaladó mennyiséget vesznek az emberek – mondta a Híradónak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kedd éjszakai kormányinfón arról beszélt, a maximált árú élelmiszerek esetén egyelőre nincs olyan hiány, ami miatt a benzin esetében a hatósági ár kivezetéséről döntöttek. 

„Amikor látszik, hogy országos nehézségeket okoz az üzemanyagellátás biztosítása, akkor nem lehet tovább fenntartani. Ez minden egyes termékre igaz” – válaszolta az RTL kérdésére Gulyás Gergely. Arra pedig, hogy sokak szerint már éppen ez a helyzet, azaz cukorhoz is alig lehet hozzájutni, azt felelte: „A kormány folyamatosan, valamennyi termék tekintetében figyeli a helyzetet, nézzük azt, hogy mekkora a hiány és ennek megfelelő döntéseket hozunk”.

A jegybankelnök hétfőn helytelennek nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, azon belül külön kiemelve az árstopokat.

3-4 százalékos veszteséget okoz, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása. Azonnal ki kell vezetni minden ársapkát a Magyar Nemzeti Bank véleménye és álláspontja szerint. Ezt többször elmondtuk a kormánynak

– mondta Matolcsy György az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt.

A GKI is úgy számol, hogy a nem árstopos élelmiszerek jelentősebben drágultak az árstop hatására.  

Amellett, hogy az ársapkás termékeken elszenvedett veszteséget más árucikkeken kell behozni, Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója egy előremenekülési taktikából adódó drágulási okra is felhívja a figyelmet.

„A kereskedelemben gondolhatják azt, hogy lehet, következőnek mondjuk a sajtra vagy a kenyérre tesznek ársapkát, tehát emiatt ha kicsi előre gondolkodnak, akkor észszerűbb inkább nagyobbat emelni most, így egy későbbi hatósági áron kisebb lesz a veszteség” – magyarázta.

Kerestük a kormányt, maradhat-e az élelmiszerárstop az év végi határidőig. Azt írták,

a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követjük.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#ársapka#top hírek#élelmiszerár#árstop#cukor#liszt#tej#tojás

Címlapról ajánljuk