Híradó

„Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre” – megtagadhatják a túlmunkát az orvosok az egészségügy újabb átalakítása miatt

Horváth NándorHorváth Nándor

2022. december 2. 16:35

Tiltakozó akcióra készülnek az orvosok, mert a kormánypártok nem vették figyelembe az egészségügyi törvény módosításához benyújtott javaslataikat. Pedig korábban többen is azt ígérték a kormányból, szívesen tárgyalnak velük a részletekről. Az Orvosi Kamara most levélben indított felmérést arról, milyen tiltakozásban vennének részt a tagjaik. 

A mentőszolgálat biztosítaná az ügyeletet, egy-egy megyén belül bármelyik orvost átvezényelhetnék, és a megyei központok akár ötödével is csökkenthetnék az egészségügyi dolgozók alapbérét. Csak néhány fontos változás azok közül, amiket a kormány tervez az egészségügyben a benyújtott javaslata alapján.

Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre

– mondta a Híradónak Nagy Marcell, a MOK főtitkára.

A tervezetet a megjelenése óta bírálja a Magyar Orvosi Kamara, és többször is próbáltak róla érdemi tárgyalásokat folytatni a kormányzattal. Gulyás Gergely két hete azt mondta: ha van értelme, ők szívesen tárgyalnak. A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pedig még kedden is azt ígérte, hogy a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén lesz mód a javaslat kiegészítésére a MOK által kért változtatásokkal. Ez azonban nem történt meg.

A kamara ezért a Népszava információi szerint körlevélben kereste meg a tagjait. A főtitkár az RTL Híradónak elismerte, hogy mind az 50 ezer tagot megkeresték. Arra kíváncsiak, mik legyenek a következő lépéseik.

A sztrájkot azt nehezen tudjuk értelmezni az egészségügyben, hiszen betegeink vannak, akik nekünk fontosak, tehát semmiképpen nem szeretnénk magukra hagyni a betegeinket és mindenképpen olyan megoldásokban gondolkodunk, amelyek elsősorban nem járnak betegbiztonsági kockázattal

– mondta Nagy Marcell, aki szerint megoldás lehet, hogy felmondhatják az önként vállalt túlmunkát, megtagadhatják az új háziorvosi ügyeleti szerződéseket, vagy felmondhatnak a köztes szerződéssel foglalkoztatott orvosok a sürgősségi ellátásban.

Az orvosi kamara várhatóan még az idén dönt egy rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról. Ezen döntenek majd közösen arról, hogyan tiltakozzanak.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#mok#orvosi kamara#tiltakozás#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk