„Iszonyatosan pofátlan és elképesztő, hogy egy ilyet képesek voltak leírni” – kiakadtak a diákok a Belügyminisztérium szülőknek szóló kérdőívén„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?” – egyebek mellett ezt kérdezi a kormány a közoktatásban tanulók szüleitől. A kérdőívet a Kréta online felületén keresztül juttatják el minden szülőhöz. Pedagógus- és diákszervezetek szerint felháborító a kérdés megfogalmazása. A diákok azt mondják, maguk szervezik a demonstrációkat, és nem a fizetések, hanem a közoktatás szerintük lesújtó állapota miatt. A kormány a kérdőívről azt írta: azzal a szülők véleményének szeretnének teret adni.
Híradó

„Iszonyatosan pofátlan és elképesztő, hogy egy ilyet képesek voltak leírni” – kiakadtak a diákok a Belügyminisztérium szülőknek szóló kérdőívén

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. december 2. 17:24

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?” – egyebek mellett ezt kérdezi a kormány a közoktatásban tanulók szüleitől. A kérdőívet a Kréta online felületén keresztül juttatják el minden szülőhöz. Pedagógus- és diákszervezetek szerint felháborító a kérdés megfogalmazása. A diákok azt mondják, maguk szervezik a demonstrációkat, és nem a fizetések, hanem a közoktatás szerintük lesújtó állapota miatt. A kormány a kérdőívről azt írta: azzal a szülők véleményének szeretnének teret adni.

A héten ismét több tüntetést is tartottak a diákok azok után, hogy szerdán nyolc tanárt rúgtak ki a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve. A bűnük az volt, hogy úgy tiltakoztak az oktatási rendszer anomáliái ellen, hogy nem dolgoztak. A kirúgások miatt a diákok azonnal demonstrációt szerveztek.


Hónapok óta tüntetnek az oktatás helyzetének javításáért tanárok és diákok. A Belügyminisztérium szerint a megmozdulásokon a pedagógusok magasabb bérekért tüntetnek, és az ezért szervezett demonstrációkba bevonják a tanulókat is. Legalábbis egy pénteken, a közoktatási online rendszeren, a Krétán keresztül kiküldött kérdőívben az egyik kérdés úgy szól:

Kérjük, jelölje, egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?

„Iszonyatosan pofátlan és elképesztő, hogy egy ilyet képesek voltak leírni” – így reagált a kérdésfeltevésre a diáktüntetéseket szervező egyesület egyik tagja. Szerinte, aki követi a tevékenységüket, az tudja, hogy a kérdésben megfogalmazott állítás nem igaz.

Annyiszor elmondtuk már, hogy nem a tanárok kérnek minket, hogy álljunk ki, mi magunk, diákok állunk ki a tanárokért és ami nagyon-nagyon fontos, hogy ez nem csak a tanári béremelésről szól

– mondta Pirint Gergő, az Egységes Diákfront nevű szervezet tagja.

Hogy ennek ellenére a Belügyminisztérium miért állítja a kérdőívben azt, hogy a tanárok vonják be a diákokat a tüntetésekbe, és hogy az csak a béremelésekről szól, arra a szaktárca nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

Mindössze annyit közöltek, ahogy „a pedagógusok véleményét is fontosnak tartották az oktatással kapcsolatban”, úgy „az iskolás gyermeket nevelő szülők véleményének meghallgatását is fontosnak tartják”.

A DK azt követeli, hogy vonják vissza a kérdőívet és vegyék vissza a kirúgott tanárokat.

A kormány ezzel a próbálkozással nem csak a tanárok ellen akarja hangolni a szülőket, hanem a saját gyerekeik érdekei ellen szeretné őket felhasználni. Ez emberileg, politikailag és gyakorlatilag minden értelemben visszataszító

– mondta Barkóczki Balázs országgyűlési képviselő.

A Belügyminisztériumtól a Híradó hiába kért interjút. Közleményük szerint a következő napokban, ütemezetten minden szülő megkapja a kérdőívet.

 

#Híradó#Videó#top hírek#kérdőív#közoktatás#szülők#pedagógusok

Címlapról ajánljuk