Híradó

A karácsonyi bejglit is elgázolta az infláció, az élelmiszerek durva drágulása jövő szeptemberig is eltarthat

Velti LászlóVelti László

2022. november 25. 16:53

Ötödével drágább a bejgli, mint tavaly. A cukrászok az energiaköltségek és az alapanyagok árának megugrása hivatkoznak. Az otthoni sütés sem olcsó, mert a dió kilója például már majdnem 6 ezer forint, a vaj ára pedig megduplázódott egy év alatt. A GKI friss előrejelzése szerint akár jövő szeptemberig tovább drágulhatnak az élelmiszerek Magyarországon. Máshol, a világ 50 országában már csökken vagy stagnál az infláció.

A Baranya megyei Kozármisleny cukrászdájában is többet kérnek idén a bejgliért. Pedig ők saját dióval dolgoznak.  

„Nálunk tavaly a diós 3500 forintba került és a mákos 3000-be. Most nagyjából 500 forintot emelünk, 3800 körül lesz a diós, és 3500 a mákos” – mondta a Híradónak Vass Erika, a Gajdos cukrászda üzletvezetője.

Náluk így még átlag alatti a drágulás, az ipartestület szerint ugyanis átlagosan ötödével drágul a bejgli tavalyhoz képest.

Annak is nagyobbra kell nyitnia a pénztárcáját, aki otthon, maga sütné a bejglit. A vaj ára megduplázódott egy év alatt és a margarinért is 74 százalékkal többet kell fizetni a KSH legutolsó adatai szerint. Egy kiló diót októberben átlagosan 5750 forintért árultak az országban, 18 százalékkal drágábban. A cukrászok is a megugrott alapanyagköltségre hivatkoznak. Ráadásul nekik még az átlagfogyasztásig sem jár rezsicsökkentés.

Akinek lejárt a szerződése, és most a piaci árak alapján kapja az elektromos áramot, az most akár tízszeres drágulás is lehet. Ez óriási költségemelkedés ez a cukrászdáknak

– ismerteti a helyzetet Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

A világ 50 országban már csökken vagy legalábbis stagnál az infláció a Nemzeti Bank szerint, Magyarországon viszont egyelőre tovább gyorsul a pénzromlás üteme. Ezt a jegybank alelnöke keddi, online tájékoztatóján, ábrákkal támasztotta alá.

„Azért kellemetlen meglepetések is benne vannak még a pakliban. Tehát az élelmiszeráraknál egy komoly áremelkedési hullám zajlik most a világban. Egész Európában, és azon belül Magyarország esetében is, ami a következő hónapokban még emeli majd a fogyasztói árindexet” – magyarázta Virág Barnabás.

Az MNB alelnökének megfogalmazásából nem derült ki, de az árstopok ellenére – sőt sok szakértő, például az IMF szerint részben éppen ezek miatt  – hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az élelmiszerek az egész Európai Unióban.

 A GKI szerint a kiemelkdő drágulást részben a forintgyengülés okozza, részben pedig az, hogy visszafogottabban csökken a kereslet a választások előtt kiosztott szja-visszatérítés, és a 13. havi nyugdíj hatására. Azt mondják az élelmiszerdrágulás nyúlik, mint a rétestészta.

Elképzelhető, hogy ez még szeptemberig is elhúzódik, azaz addig még az árak növekedésére kell számítani. Majd szeptember könyékén már elképzelhető, főleg, ha az aratás is jól sikerül, hogy az élelmiszerárak esetleg stagnálásba menjenek át

– mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A GKI legfrissebb előrejelzése szerint jövőre átlag 20 százalékkal drágulhatnak tovább az élelmiszerek.

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#drágulás#bejgli#infláció#élelmiszerárak#dió#cukrászda#top hírek

Címlapról ajánljuk