Híradó

Tavaly 300 ezer volt, idén másfél millió forintba kerül a fűtés a praxisnak – bajban a háziorvosok

Major EszterMajor Eszter

2022. október 19. 18:32

Az egyik fővárosi rendelőben októberben tizenhétszerésre nőtt a fűtés díja tavaly áprilishoz képest. A Háziorvosok Online Szervezeténél azt mondják: a praxisok fele kerülhet bajba, ha nem kap önkormányzati segítséget, az önkormányzatok viszont az államtól várnak segítséget a megemelkedett rezsiköltségek kifizetésére. 

Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti leterheltség okozta a legnagyobb problémát Bélteki Béla nyíregyházi rendelőjében. A háziorvos most amiatt aggódik, hogy hogyan fizeti ki a rezsit. Az önkormányzathoz is fordulhatna plusz rezsitámogatásért, de bizonytalan, hogy kap-e. Szerinte a háziorvosok próbálkoznak: igyekeznek jó alkupozícióba kerülni a polgármesteri hivatallal, „másrészt mindenki tőle telhetően spórol, harmadrészt próbál önerőből korszerűsíteni” – fogalmazott.

Itt még nem tudják, mennyivel nőnek a költségek, az egyik budapesti rendelő viszont már kapott egy kalkulációt a kerületi vagyonkezelőtől, ami az RTL Híradóhoz is eljutott.

Az érintett praxisnak októberben több mint 17-szeresére nő a fűtési költsége tavaly áprilishoz képest. Tavaly a távhőért egy évre bruttó 285 ezer forintot fizettek. Ez idén több mint 1,2 millió forinttal többe kerül, vagyis összesen több mint másfél millió forintot kell fizetniük.

Jövőre pedig várhatóan tovább emelkednek a költségek, a vagyonkezelő szerint 4,6 millió forintos költségnövekedésre kell számítania az érintett rendelőnek tavalyhoz képest.

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe. 3000 olyan praxis van ugyanis az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát. Ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit – mondja Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója.

Nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, ami egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségnövekedést is jelenthet havonta. 

Ezért is várják az önkormányzatok segítségét. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint azonban erre jelenleg nincs esély. Gémesi György elnök szerint az önkormányzatoknak annyi tartalékuk sincs már, hogy a saját tulajdonukban álló rendelőket és intézményeket fenn tudják tartani „a brutálisan megemelkedett energiaárak” mellett.

Így azt várják, hogy a kormányzat segítse a településeket.

A kormány a Híradóval azt közölte: külön-külön vizsgálják majd a nagyobb önkormányzatok helyzetét, az erre kijelölt miniszteri biztos ennek alapján nyújt be javaslatot a kormánynak. Céljuk, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgáltatások működését.

#Híradó#Videó#egészségügy#háziorvosok#önkormányzat#állam#rezsi#segítség#top hírek

Címlapról ajánljuk