Híradó

Két felvétel Orbán Viktorról: néhány hét alatt eljutott a közös döntés filozófiájától a vétóig

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 17:05

A magyar miniszterelnök hétfőn Berlinben beszélt arról, hogy ha olyan szankciót fogadna el az Európai Unió, amely szembemegy Magyarország érdekeivel, akkor vétózni fog. Bécsben ugyanakkor néhány hete azt mondta, filozófiailag kizárt a vétó, a tagállamok ugyanis közösen hozzák a döntéseket. 

„Olvasom néha időnként az önök sajtójában azt a félreértést, ami a vétó körül is van. Magyarország nem vétózni szokott. Ez egy félreértés. Az unió filozófiai alapja az, hogy a döntés közös döntés. És akkor van döntés, ha mindenki elfogadta. 

Én nem tudom megvétózni, mert nélkülem létre se jön

– jelentette ki egy osztrák újságíró kérdésére Orbán Viktor kormányfő még július végén, miután Karl Nehammer kancellárral tárgyalt az osztrák fővárosban.

Néhány héttel később azonban – bár ezt a gondolatmenetet is megismételte – már másként fogalmazott. Hétfőn ugyanis Berlinben, a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén azt mondta:

Én kénytelen vagyok mindig azt mondani: ha szankciók, akkor nekem van egy problémám. Segítetek ezt megoldani vagy nem? Ha nem segítetek, vétózok. 

Ha segítetek, akkor elfogadom a megoldást, és csináljátok, amit akartok. De az nem lehet, hogy a magyarokat félrerugdossátok a sarokba, hogy az ő problémáik nem érdekesek.”

Később arra is kitért, hogy fontos külpolitikai kérdésekben az Európai Unióban csak egyhangúlag lehet dönteni, a többség nem elég. 

„Miután a britek kiléptek, nekünk, közép-európai országoknak nincs erőnk összeszervezni semmilen blokkoló kisebbséget egy többségi döntéssel szemben. Egyetlen módon tudom megvédeni a magyarországi érdekeket: ha bevonnak bennünket is diskurzusba, mert nélkülünk nincs közös külpolitika” – mondta.

 

#Híradó#Videó#orbán viktor#politika#vétó#európai unió#szankciók

Címlapról ajánljuk