Híradó

Órákig sorolták javaslataikat az ellenzéki képviselők, a kormánytöbbség mindet lesöpörte, még a parlament elé sem kerülhet egyik sem

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. október 11. 17:51

Ellenzéki javaslatok tucatjait szavazták le kormánypárti képviselők több parlamenti bizottságban. Köztük olyanokat is, amelyek több termék áfamentessé tételéről, épületek szigeteléséről, családok fűtési költségeinek csökkentéséről vagy épp rezsitámogatásról szóltak. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik a legtöbb esetben azt kifogásolta, hogy az ellenzék korábban nem támogatta a családtámogatási javaslatokat.

Hónapok óta először ülésezett kedd délelőtt a parlament gazdasági bizottsága. 24 napirendi pontot tárgyaltak.

Az elmúlt hónapokban ellenzéki képviselők több tucatnyi törvényjavaslatot vagy határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentnek, ezek csak most kerülhettek bizottsági szakaszba. Csak a gazdasági bizottságnál több mint 20 javaslatukat tárgyalták.

Ezek között volt az áram, a gáz és tűzifa áfájának csökkentése, önkormányzatok, kisvállalkozások rezsicsökkentése, lakóépületek szigetelésének támogatása, kormányzati kiadások csökkentése, rezsicsökkentés korlátozásának visszavonása, koncessziót elnyert társaságok különadója, a kata-törvény visszavonása, klímabérlet bevezetése és például a szélerőművek telepítésének támogatása.

Az előterjesztő ellenzéki képviselők órákon át egymás után ismertették javaslataikat. Szinte kivétel nélkül a bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik reagált azokra néhány mondatban.

Ha nőnek az árak és ebből kifolyólag nő a kormány áfabevétele, a plusz áfabevételnek az ide eső részét, ami az élelmiszerekre és a gyermeknevelési cikkekre esik, hagyja az érintett családoknál – javasolta a jobbikos Z. Kárpát Dániel.

„Mi a munkahelyek teremtését, munkaalapú gazdaságot támogatjuk és ezen keresztül adókedvezményekkel támogatjuk a magyar családokat, méghozzá kiemelkedő módon” – reagált Bánki Erik

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt javasolta, hogy a gáz és az elektromos áram áfája a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra .

Bánki Erik ezt azzal rázta le, hogy „2010 óta egyetlenegy javaslatot sem szavaztak meg, ami a rezsicsökkentéssel kapcsolatos. Ugyanígy nem szavaztak meg egyetlenegy javaslatot a családok támogatásával kapcsolatban sem."

Jakab Péter a politikai hátszéllel, hirtelen és aránytalanul meggazdagodott vállalkozókra vetne ki különadót.

„Arra hivatkozva hozták létre az úgynevezett nemzeti-tőkés osztályt Mészárosokból, Garancsikból, Szíjj Lászlókból és a többi, hogy majd ezek a közpénzből felhízlalt milliárdosok majd segítenek a nemzetnek ha baj van. Hát most baj van" – mondta Jakab.

Bánki Eriknek erre is volt válasza: „Jól láthatóan ez egy tisztán politikai kezdeményezés, a szakmaisághoz vajmi kevés köze van."

Végül a javaslatokat a kormánypárti képviselők egytől-egyig elutasították, így azokról nem vitázhat a parlament.

A gazdaságival egyidőben ülésezett az igazságügyi bizottság is. Ott szintén tucatnyi ellenzéki javaslat került napirendre például korrupcióellenes ügyészség létrehozásáról és kilakoltatási moratóriumról, ám azokat is egytől-egyig leszavazta a kormánypárti többség.

#Híradó#Videó#politika#ellenzék#javaslat#parlament#bizottság#kormánypárt#top hírek

Címlapról ajánljuk