Csúnyán szigeteletlen Magyarország, meg is látszik az egyéni és a közös energiaszámlánNem érték el a céljukat az energetikai-korszerűsítési programok az elmúlt 12 évben – ismerte el a pénzügyminiszter a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadásában. Varga Mihály azt mondta: Magyarországon csak minden ötödik lakóépület szigetelt. Az LMP szerint nagyot hibázott a kormány, pedig most nagy segítség lenne a szigetelés. Kérdésünkre a kabinet nem árulta el, indítanak-e átfogó energiakorszerűsítési programot.
Híradó

Csúnyán szigeteletlen Magyarország, meg is látszik az egyéni és a közös energiaszámlán

Kéri BarnaKéri Barna

2022. október 2. 19:01

Nem érték el a céljukat az energetikai-korszerűsítési programok az elmúlt 12 évben – ismerte el a pénzügyminiszter a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadásában. Varga Mihály azt mondta: Magyarországon csak minden ötödik lakóépület szigetelt. Az LMP szerint nagyot hibázott a kormány, pedig most nagy segítség lenne a szigetelés. Kérdésünkre a kabinet nem árulta el, indítanak-e átfogó energiakorszerűsítési programot.

A Házon Kívül című műsorunk kért fel egy energetikai szakértőt: számolja ki, mennyibe kerül, ha valaki kevesebb energiát akar felhasználni.

„Ha az épület hőigényét szeretnénk csökkenteni, egy homlokzati hőszigetelést használnánk, az olyan 25-35 ezer forint körüli négyzetméterenkénti költséget jelent” – magyarázta Mucsi Zoltán.

Gyorsan kijön a végösszeg: 3 5,8 millió forint hőszigetelés.

Ehhez jön még a nyílászárók cseréjének költsége. Ez 2,5 millió forint. Még így is rövid idő alatt, körülbelül 4-5 év alatt megtérülhet a szigetelés költsége.

De nem csak egy háznak, egy országnak is van energiaszámlája. Ezt mutatta meg a pénzügyminiszter a szegedi közgazdász vándorgyűlésen. A pénzügyminiszter arról is beszélt: hogy állunk az épületszigeteléssel.

Rosszul. Varga Mihály közlése szerint Ausztriában 80 százalék, Lengyelországban 59, Szlovákiában 35, cseheknél is 25, nálunk 20 százalék.

Varga Mihály elismerte: bár voltak állami programok az energetikai korszerűsítés támogatására, de ez nem volt elég. Ezért is ekkora most az ország és az emberek energiaszámlája.

Ungár Péter szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenteni lehetett volna az ország gázfogyasztását egy átfogó állami szigetelési programmal.

Nem nagyon lehet ellenérvet mondani a szigetelés ellen. Jobb abból a szempontból, hogy a családoknak csökkenti a rezsiköltséget, jobb abból a szempontból, hogy Magyarországnak csökkenti a kitettségét Oroszországgal szemben, hiszen kevesebb energiát kell felhasználnunk

– mondta az LMP-s országgyűlési képviselő.

Ráadásul a szigetelési program pörgetné a magyar építőipart is, és a környezetnek is jót tenne a kevesebb energiahordozó felhasználása.

A kormánytól azt kérdeztük: megfelelőnek tartják-e az elmúlt 12 évben indított energiakorszerűsítési programokat, és indítanak-e újakat? Erre nem válaszoltak, csak annyit közöltek: a családok korszerűsíthetik az otthonaikat az otthonteremtési támogatás és az otthonfelújítási kölcsön segítségével.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#szigetelés#varga mihály#rtl#energetikai-korszerűsítési program

Címlapról ajánljuk