Híradó

Semmi jóra nem számíthatnak az önkormányzatok a kormánytól, pedig a fideszes polgármester szerint is támogatásra lesz szükségük

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. szeptember 29. 19:08

A kormány nem lát esélyt arra, hogy az önkormányzatok hatósági áron kapjanak energiát – mondta Gulyás Gergely miniszer az RTL kérésére a kormányinfón. Ugyanakkor a fideszes Cser-Palkovics András és Karácsony Gergely főpolgármester egy csütörtök délelőtti konferencián arról beszélt, elkerülhetetlen, hogy az energiaválságban a kormány támogassa a településeket. Közben egy, a Párbeszéd által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint az állami Energiahivatal és a gázszolgáltatók tömeges kikapcsolásra számítanak a közeljövőben a vállalkozásoknál.

Több száz gyorskorcsolyázó, műkorcsolyázó és jégkorongozó gyerek edzéslehetősége válik bizonytalanná Debrecenben, mert a város október 3-tól bezárja a jégpályát. A debreceni önkormányzat az RTL-nek azt írta: a város két jégcsarnoka közül egyet valóban bezárnak, de a versenysportot kiszolgáló csarnok továbbra is üzemel. Hozzátették: a megnövekedett energiaköltség miatt vizsgálják felül a város intézményeinek működését.

Az energiaválság volt a téma a Magyar Önkormányzatok Szövetségének konferenciáján is Gödöllőn.

A polgármesterek szerint kormányzati segítség nélkül a magas energiaköltségek megoldhatatlan feladat elé állítják az önkormányzatokat, ezért szükség volna egy kedvezményes energiatarifára vagy emelni kellene a kormányzati támogatást. 

Erről megkérdeztük Gulyás Gergelyt a mai kormányinfón.

„Én most nem látom az ársapkára az esélyt, mert akkor azt is meg kellene mondani, hogy ki fizeti ki a beszerzési ár és az ársapka ár közötti különbözetet” – válaszolta az RTL kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, egyedileg tárgyalnak az önkormányzatokkal, a támogatásnál figyelembe fogják venni az adott település gazdasági helyzetét is.

Van olyan önkormányzat ami valóban saját forrásból nem tud mit hozzátenni a megnövekedett számlák kifizetéséhez és van olyan amely akár segítség nélkül is ki tudja fizetni

– közölte.

A kormányinfón elhangzottakra Székesfehérvár fideszes polgármestere úgy reagált, hiába vannak jó gazdasági helyzetben, szinte biztosan szükségük lesz támogatásra.

„Egy egészen biztos: a legalapvetőbb szolgáltatásokat valahogy biztosítani kell és bizony a 2023-as esztendőben lehet olyan időszak, amikor ehhez állami segítségre lesz szükség” – jelezte Cser-Palkovics András

Karácsony Gergely szerint is elkerülhetetlen a kompenzáció.

„Remélem, hogy az energiakereskedelemből a kormány számára keletkező plusz bevételekből – hiszen áfát fizetünk illetve maga az MVM a nagy állami kereskedő is tulajdonképpen keres most az önkormányzatokon – ebből sikerül majd kompenzálni az energiaárakat” – bizakodik Budapest főpolgármestere.

Közben a Párbeszéd nyilvánosságra hozott egy jegyzőkönyvet, ami közlésük szerint az állami Energiahivatal és a gázszolgáltatók egyeztetéséről készült. A szeptember 13-i keltezésű dokumentumban az olvasható, hogy a hivatal és a szolgáltatók szerint több ezer fogyasztójuknak október 1-je után nem lesz érvényes szerződése a gázra – igaz, egy részüknél nem lehet kikapcsolni a szolgáltatást.

Ezek az intézmények elsősorban önkormányzatok, iskolák, rendőrségek. Tehát az állam és az önkormányzatok működését alapjaiban meghatározó, ellátó szervek

– magyarázza Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke.

A vállalkozásoknál azonban tömeges kikapcsolásra számítanak. 

A csütörtökön délután nyilvánosságra került jegyzőkönyv megállapításaival kapcsolatban a Híradó kereste a kormányt is, ám az adásig nem érkezett válasz.

#Híradó#Videó#gulyás gergely#önkormányzatok#rezsi#energia#ár#számlák#Gazdaság#top hírek

Címlapról ajánljuk