Híradó

„Megdöbbenéssel fogadtam az ítéletet” – megszólalt KGBéla ügyvédje, Alkotmánybírósághoz fordulnak

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. szeptember 27. 19:00

A vádirat nyilvános adatai szerint Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő orosz hírszerzőknek adott át információkat magyar és uniós politikai és gazdasági ügyekről. Több forduló után öt év letöltendőre ítélték emiatt. Ügyvédje a Híradónak azt mondta, nem hagyják annyiban az ítéletet.

Kémkedett Kovács Béla, a volt jobbikos európai parlamenti képviselőt ezért jogerősen öt év fegyházbüntetésre ítélte a Kúria. A döntés indoklását zárt ajtók mögött tartották, de a vádirat nyilvános adatai szerint az oroszoknak kémkedő és ezért a sajtóban csak KGBélaként emlegetett képviselő orosz hírszerzőknek adott át információkat magyar és uniós politikai és gazdasági ügyekről. A volt politikus végig tagadott, ügyvédje szerint Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A 2014-es választási kampány egyik legemlékezetesebb jelenete volt, amikor a kémbotrányba keveredett Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő egy sajtótájékoztató közben egyszer csak elindult ki az épületből, az újságírók pedig utánaeredtek.

A jobbikos politikus ellen három évvel később emeltek vádat. Kémkedéssel és költségvetési csalással vádolták. Bár a vádirat titkos volt, annyit lehetett tudni, hogy a vád szerint Kovács 

Béla 2014 előtt éveken át kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal és az unió belső működéséről, illetve magyar belpolitikai ügyekről adott át nekik információkat. 

A volt politikus ezt végig tagadta, ezért elégedett volt, amikor 2020 őszén első fokon felmentették. „Ki nem lenne megelégedve egy felmentő ítélettel egy ilyen majdhogynem koncepciós pernek mondott üggyel kapcsolatban?” – fogalmazott akkor.

Tavaly nyáron azonban másodfokon már bűnösnek mondta ki a bíróság kémkedés előkészítésében. Akkor felfüggesztett szabadságvesztést kapott, így került harmadfokon a Kúriára az ügy. Kovács Béla tavaly a kormánypárti Magyar Nemzetnek Moszkvából adott interjúban bizakodóan várta a tárgyalást. Azt mondta, véleménye szerint a Kúria igazságosan fog dönteni, a valóságnak megfelelően.

Ha a Kúria engem behív, hogy személyesen jelenjek meg, oda fogok menni, és szeretnék büszkén távozni onnan

– fogalmazott. Ma azonban mégsem volt jelen, amikor a Kúria kimondta: nemcsak előkészítette a kémkedést, hanem meg is valósította. Ezért a bíróság

a büntetését 5 évre súlyosította, ráadásul felfüggesztettről letöltendőre változtatta. 

Az indoklást titkosították, ahogy a vádirat jelentős részét is. A volt politikus ügyvédjét, Bólyai Jánost telefonon érte el a Híradó, azt mondta:

Nagy meglepetéssel és megdöbbenéssel fogadtam ezt az ítéletet

 

Részleteket a titkosítás miatt nem mondhatott, de közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. A kormánypárti Mandiner úgy tudja, hogy Kovács Béla jelenleg is Moszkvában van, ám ezt ügyvédje nem tudta megerősíteni. Állítása szerint pár hete találkoztak, „lehet, hogy most külföldön van, de hogy pontosan hol van. azt én nem tudom”.

Kovács Bélát költségvetési csalás miatt is elítélték, mert 2014 előtt több gyakornokot is szabálytalanul foglalkoztatott Brüsszelben.

 

#Híradó#Videó#jobbik#kémkedés#kúria#jogerős ítélet#kovács béla#kgbéla#top hírek

Címlapról ajánljuk